fredag 30. november 2007

Skagengjengen...eller var det noe annet?

I går var jeg på årets siste samling med Skagengjengen - eller hva vi egentlig heter.
Grunnen til dette navnet var at vi først planla en tur til Skagen - ihvertfall sparer vi til tur - hvor det nå enn blir.

Og hvem er så denne "gjengen"?

Jo - vi er 8 jenter som for endel år siden jobbet sammen i en barnehage i Holmestrand. Vi hadde et utrulig godt arbeidsmiljø - ja faktisk den arbeidsplassen jeg har trivdes best sosialt. Det var vel egentlig Inger-Helene og jeg som begynte å møtes etter at vi slutta - det ble endel turer i skog og mark og mye skravling. Etterhvert kom Turid til og vi treftes litt hjemme hos hverandre. Da disse treffene våre kom andre gamle kolleger for øret var det flere som ville være med så nå har også Målfrid, Sonja, Elisabeth, Grethe og Sissel kommet med. Kjempeartig å treffes syns jeg - for jeg har lite kontakt med nærmiljøet i Holmestrand for tiden siden jeg jobber endel i Oslo.

Siden vi nå har blitt såpass mange så foregår treffene ute på byn - vi veksler litt på hvor. Da spiser vi gjerne en middag og koser oss med godt drikke - ihvertfall noen av oss ;)
I går var vi på Golden Dragon og spiste et godt måltid kinamat.

...og skravla gikk....og lattern satt løst....

Dette er en ypperlig anledning på å få oppdatert oss litt både om hverandre og litt om hva som rører seg i denne lille byen vår.

Så kom vi innpå sparing og hvor vi skulle reise - da kom det opp et forslag om Tallin - så kanskje det er der vi havner? Hadde vært kjempekult det ihvertfall!

Uansett hvor vi drar så gleder jeg meg til dette - tenk 8 gærne jinter på tur!

onsdag 28. november 2007

Regge, regge, regge....

Dagen i dag har dreid seg om "regging" (kortvariant av ordet Registrering).


KROA (Kilderegistrering Oslo/Akershus) har et prosjekt gående i samarbeid med Byarkivet i Oslo - nemlig å registrere Folketelling 1923 for Oslo digitalt for utlegging på internett.
Dette arbeidet startet i 2005 men ble lagt på is pga for dårlige papirkopier.

Prosjektet er nylig så vidt satt i gang igjen og jeg mottok forleden en CD med innscannede bilder av noe av denne folketellingen.

Så idag starta jeg opp igjen og det er Fastingsgt som gjelder.

Tida går fort når jeg sitter med sånne ting så plutselig var klokka dinnertime!
Men - jeg fikk en god start og lagd meg en rutine på dette arbeidet.
Jeg måtte også sette meg inn i brukerveiledningen igjen - skjønte fort at endel hadde gått i glemmeboken etter såpass lang pause.

Det blir utrolig flott å få dette ut søkbart på Digitalarkivet - dette vil være til stor nytte for mange av oss!!

tirsdag 27. november 2007

Slektsmøte i Holmestrand

Da har jeg nettopp kommet hjem fra et slektsmøte i Holmestrand. Kjempeartig at det er grunnlag for sånne møter her i lille Holmestrand!
Botne Historieag har tatt initiativ til å starte en slektsgruppe her med litt innslag fra DIS-Norge. Det første møtet fikk en overveldende oppslutning - ca 30 personer dukka opp. På de 2 neste møtene har det og vært endel folk - om noe færre.

Dagens møte skulle handle om DIS-Norge og hvilke nettressurser vi har. Derfor stilte DIS-Norge sterkt opp med 2 fra styret - John som er leder og Henning kasserer.

Det ble en litt treg start fordi netttilgangen ikke var helt på vår side. Men - vi kom oss da på nett etterhvert. Det å presentere nett-ressurser uten internett er ikke så enkelt :)

Det ble en flott presentasjon og bra deltagelse fra tilhørerne som kom med endel spørsmål.

John viste oss endel praktisk hvordan det er lurt å søke på Gravminner og i Digitalarkivets baser - samt endel om Slektsforum.

Så vi får se da - om det ikke kommer litt flere medlemmer fra nordfylket og :)

søndag 25. november 2007

Skrive, årne, fixe, tenke, notere....

Dagen i dag har for det meste dreid seg om medlemsbladet til DIS-Oslo/Akershus; DISputten.
Her er tidligere utgaver (før min tid).
Som redaktør av bladet må jeg jo alltid være en stund i forkant - så jeg har prøvd å få litt oversikt over hva neste nr skal inneholde.
Det kommer ikke ut før om noen måneder - men likevel - tida går utrulig fort har jeg erfart.

Det har vært deilig med en hjemmedag i dag - ingen avtaler ingen forpliktelser!

En av kattene våre halter litt - til stor bekymring for manden i huset. Vi får følge litt med - blir vel en liten tur til dyrlegen i morra hvis hun fortsatt har vondt.

Men nå - snart kaffegjester så da får jeg vel fjerne meg fra tastene en liten stund!

lørdag 24. november 2007

Endelig helg på meg og!

Denne helgen har det vært styremøte i DIS-Norge noe jeg var med på siden jeg er ansatt ved DIS-Norges kontor. Styremøtehelgene blir ganske intense med møteaktivitet over 2 dager.
Hva som ble behandla på møtet skriver leder Torill Johnsen om i sin blogg - så jeg henviser dit

Etter fredagens møte var vi ute på middag - det ble vel julemat for de fleste. Det er alltid hyggelig med den sosiale biten også - og ikke minst viktig. Da får man prata med hverandre om litt løst og fast.

Siden et av styremedlemmene ikke kunne delta fysisk på helgens møte satt jeg på DISchat med han på et privat rom sånn at han skulle få et lite inntrykk av hva som ble diskutert og en mulighet til å komme med kommentarer. Jeg prøvde etter beste evne å formidle underveis - men det var ikke helt enkelt. Håper likevel det ble et visst utbytte av dette :)

På lørdagen ble mannen min med inn til Oslo for å male kjøkkenet i de nye lokalene til foreningen - så da kom vi et bra skritt videre til et ferdigoppussa lokale :)
Han malte mens vi hadde møte - 2 fluer i en smekk.

fredag 23. november 2007

Nybegynnerkvelden i Lakkegata

Så var den gjennomført - nybegynnerkvelden i DIS-Oslo/Akershus' regi. Det kom 15 ivrige kursdeltagere for å høre på Torill, Laila og meg vise/fortelle om slektsforsking og da særlig DIS-Norges nettressurser - men også andre nettsteder.

Torill var først ut med sitt foredrag om DIS-Norge og hvilke ressurser vi har på hjemmesiden til foreningen. Hun gikk også igjennom endel nyttige ting i den nye utgaven av Våre Røtter - men først fikk deltagerne lov til å presentere seg og her var det all slags erfaring med slektsforsking. Noen var helt i startgropen mens andre hadde holdt på i årevis. Men fellesnevnern var vel at de alle var nybegynnere på den digitale slektsforskinga - det å bruke slektsprogram, ressurser på nettet osv.

Så måtte vi ha en liten pause med boller og...brus?...nei kaffe var det vel :)

Etter pausen var det min tur - hvor jeg presenterte Slektsforum og DIS-chat. Dette var nok tildels nye ting for folk - ihvertfall det å chatte. Men de så vel at det var en viss nytte i denne formen for kommunikasjon. Likevel - jeg trur faktisk ikke man ser helt hvilken nytte chat har før man har prøvd det selv.

Sistemann ut var Laila - Torill og jeg hadde spist mesteparten av hennes tilmålte tid så hun fikk vel et kvarteres tid til å presentere Familysearch - noe hun gjorde på en rask og utmerket måte - på 15 minutter!

Da var denne kvelden over og det virket som deltagerne var fornøyd og dro hjem med litt mer kunnskaper om hvordan man bedriver slektsforsking med ressurser på internett.

Dagen min i går ble ganske lang - først en arbeidsdag på kontoret - så dette kurset.
I dag er det opp tidlig igjen for styremøte i helga - men jeg skal først innom Byarkivet en tur for å se på noen kommunale tellinger for Oslo. Håper jeg finner noe denne gangen også!

onsdag 21. november 2007

Dagen i dag.....

...ble litt annerledes enn først tenkt. Det ble mye organisasjon og lite forsking - ja faktisk ikkeno forsking i det hele tatt! Sånt får man jo nesten abstinens av!

Store deler av dagen har gått med til å forberede et kurs for nybegynnere i slektsforsking som Torill, Laila og jeg skal ha i morgen. Vi har delt det opp sånn at vi skal presentere hver våre ting - med dertil egnede Power Point-presentasjoner. Hittil har vel jeg aldri laget en selvstendig presentasjon - bare sett på andres og blitt bedt om råd på hvordan disse skal se ut.
Ja jeg har lært det en gang i tida og - men det begynner å bli lenge siden.

Så - etter endel plunder og...hmm...ord og uttrykk jeg ikke skal gjenta her så er jeg vel endelig i mål (håper jeg).

Så da gjenstår det bare å se hvordan dette går!
En ting er ihvertfall sikkert - jeg har blitt flinkere til å lage ppt!

Bønder til byen - pluss litt mer

I går hadde jeg en kjempelang dag! - men ikke mindre interessant.

Den begynte med at jeg kjørte bil til jobben i Oslo - noe jeg aldri gjør ellers. Jeg er en "toger" - og det kommer jeg nok til å fortsette å være. Jeg brukte en halvtime lenger tid til jobb enn ellers - det var stampekø fra Asker til Lysaker...puh. Skjønner nesten ikke at folk orker det der hver dag - men for enkelte er det vel ikkeno valg. Jaja - nok om det.

Det var en travel dag på kontoret i går siden jeg hadde fri forrige uke - det lå endel oppgaver og bare ventet på at jeg var tilbake på jobb.

Så etter endt arbeidsag bar det opp til Vålerenga (der jeg hadde parkert bilen) for så å plukke opp Laila og vi dro oppover til Jessheim. Der var det nemlig et møte jeg ville ha med meg!
DIS-Oslo/Akershus har startet en lokalgruppe der oppe - Øvre Romerike. De fikk på gårdsdagens møte besøk av Leif Thingsrud fra Riksarkivet som fortalte om "Bønder til byen" - hvordan finne igjen bøndene som dro til Oslo. Han kom med endel kilder som vi nok ikke er så flinke til å bruke - folketellinger som ikke er digitalisert og noen som kun er i originalutgave. Han fortalte blandt annet om byggmester Ole "Gråbein" Olsen som dro til byen fra Ullensaker og slo seg opp som byggmester der.
Ved starten av møtet la Laila ut litt om dette på sin blogg så jeg henviser like gjerne dit - ta en titt!

Jeg fikk også hilse på slekta mi der oppe - Lailas foreldre. Faren hennes er min tremenning - alltid koslig å hilse på dem!

Så bar det hjemover igjen - først innom Vålerenga med Laila som jeg nesten måtte frakte hjem igjen og - før det bar videre ned til Holmestrand. Jaja - er man sprø så er man sprø... Mange vil vel syns det er rimelig sprøtt å dra helt til Jessheim på et kveldsmøte midt i uka når man bor milevis unna - men jeg trives i dette miljøet og syns det er bare gøy. Siden jeg først var i Oslo på jobb denne dagen - og hadde fri i dag - så var det et enkelt valg å ta :)

Så vel hjemme kikket jeg ut av vinduet litt seinere - da var bakken helt hvit! Flaks at jeg kom meg hjem før snøen kom - alltid litt ekkelt å kjøre på den første snøen.

mandag 19. november 2007

Full klaff i gravminnebasen!

Da fikk jeg nok en wow!-opplevelse i dag på morgenkvisten.
For å begynne med starten:

I 1920-årene emigrerte 2 av mine grandtanter (søstre til min farmor) til USA - Solveig og Gudrun Olsen. De vokste opp i en barnerik familie med trange kår på Vålerenga i Oslo. Faren var låsesmed i Etterstadgt 8, huset er nå desverre revet. Solveig (den yngste av 9 barn) har Vålerenga historielag skrevet om på sine nettsider - se her.

Det jeg skal fortelle nå handler om den eldste av de 2 - Gudrun.
Hun ble født på Vålerenga i 1892. Før 1918 en gang (ikke helt sikker på dato) giftet hun seg med Frithjof Thorstensen og de fikk 2 sønner - Kjell og Roy. Frithjof var sjømann og reiste flere ganger over med emigrantskipene til USA. Så i 1923 reiste Gudrun over med sønnene sine og de bosatte seg der borte. Ekteskapet var vel ingen suksse fra starten av egentlig så Gudrun bodde alene med sønnene sine det meste av tiden - Frithjof var lite tilstede. I census 1930 for New York fant jeg Gudrun og sønnene boende uten Fritjof - så jeg regnet med han døde seinere enn dette - men hvor??
Gudrun døde i 1968 og hennes 2 sønner er også borte nå.

Jeg har imidlertid fått mailkontakt med den ene sønnens hustru - Mafalda -som er av italiensk opprinnelse.
Her forleden fikk jeg en lang mail fra henne hvor hun fortalte meg endel om denne familien - både om Gudrun og Frithjof samt sønnene Kjell og Roy. Der kom det fram at Frithjof levde ihvertfall til slutten av 1930-årene og at han antagelig døde i Norge.

Jeg tenkte som så at jeg kunne jo ta et søk på Gravminner i Norge - en tjeneste DIS-Norge for tiden bygger opp til å omfatte alle gravminner i hele landet.

Og det var her jeg fikk min wow-opplevelse! Her fant jeg jommen mannen som jeg trodde døde i USA - evt på havet siden han var sjømann.
Men neida - på Gravminner fant jeg han gravlagt på Vestre Gravlund - han døde i 1940 faktisk. Så da må jeg nok prøve å få tatt meg en tur dit - med fotoapparat selvfølgelig :)

Her er et bilde av Gudrun flankert av sine 2 sønner i 1939. De hadde en militærkarriere begge to - derav uniformeringen.

Ja her er det bare å fortsette søken etter slekt - dette stopper nok aldri!
Finner jeg en dukker det fort opp andre ting jeg må finne ut av. Frithjof fant jeg gravlagt sammen med for meg helt ukjente navn så da må jeg nok sjekke ut det litt ;)
Kanskje han giftet seg på nytt?

lørdag 17. november 2007

En tur til slekta

I dag skal jeg en tur på slektsbesøk. Til Una, en tremenning som også har slektsforsking som hobby.

Hun fant i grunn meg før jeg ante noe om hennes eksistens - på DIS-Norges distreff-tjeneste faktisk. Alle medlemmer i DIS-Norge kan sende inn basen sin til DIStreff for å se om man har felles slekt med andre. Det er nok mange som har funnet felles slekt på den måten.

På DIStreff kan man søke opp navn (ikke nålevende) og se om man får klaff, men man må selv ha sendt inn får å få opp opplysninger. En kjempeflott tjeneste!

Una har jeg hatt endel kontakt med siden vi ble kjent - og via henne har jeg fått masse info om fars-slekta mi som jeg ellers ikke ville ha fått. Jeg har hatt en oppvekst med lite kontakt med denne siden så dette er utrolig morsomt for meg.

Vi var blandt annet en tur på Elverum i sommer - sammen med en annen tremenning. Han visste nemlig hvor våre oldeforeldre bodde rundt 1900 - på plassen Pytmoen som desverre ble frafyttet og revet på begynnelsen av 1900-tallet. Men likevel - utrolig morsomt å ha vært der de bodde - selvom det bare var midt inni skauen med masse trær rundt.

Ja her var det altså ;)


fredag 16. november 2007

Jippi!!

Til alle slektsforskeres store lykke kan idag Digiatalarkivet bringe den store nyhet om at alle kirkebøker nå er ferdig skannet!!
En stor takk til skannerne på Riksarkivet!!

Jeg henviser bare videre til Lailas blogg som har skrevet om dette i flotte ordelag.

Da er det bare å vente på at Statsarkivene og Riksarkivet skal få indeksert ferdig - så er faktisk alle landets kirkebøker på nett.

Jeg sender samtidig en hilsen til Svein, Jøran, Åge, Mette og alle dere på avdeling for Konservering og Konvertering (AKK) på Riksarkivet!

Jeg var så heldig å få lov å være med på dette prosjektet i fjor - helt til det for min del ble bråstopp den 18. oktober fordi jeg pådro meg et komplisert ankelbrudd (glemmer aldri den datoen).

Ferieukas store funn!

Da er det snart slutt på denne ferieuka hvor slektsforsking har vært i ekstra fokus. Og - den har vært svært så innbringende i så måte!
Jeg har nå fått på plass mine 3xtippoldeforeldre og store deler av deres etterkommere - fra Øvre Eiker i Buskerud; Vestfossen, Hokksund og Fiskum.
Takket være et par skifter jeg fikk servert i forumet vårt - Slektsforum - så fikk jeg endel navn å jobbe med.
I tillegg brukte jeg FamilySearch for å finne ektefeller og barn til disse. Jeg fikk flere treff her og da var det bare å gå i kirkeboka! Skjønt bare og bare - skriften i disse kirkebøkene fra siste halvdel av 1700-tallet har til dels vært slitsomme å tyde - men her gir man seg ikke!!

Her er utsnitt fra kirkebok fra Eiker i 1773 som viser vielsen til mine 3xtippoldeforeldre - flott presteskrift!



Så da er jeg snart klar for ny jobbeuke og styremøte til helga!

torsdag 15. november 2007

Flott medlemsmøte i DIS-Vestfold

I går bar det nok en gang til Stokke på medlemsmøte i DIS-Vestfold. Det er alltid trivelig å samles - å møte andre som driver med denne noe spesielle hobbyen; nemlig Slektsforsking. Vi syns selvfølgelig ikke den er spesiell i hele tatt - men en spennende og lærerik hobby!

Kveldens tema var "Med et kritisk blikk på bygdebøkene" ved Torbjørn Sten Karlsen fra Vestfold Slektshistorielag. Han ble presentert som "den som vet mest om bygdebøker i Vestfold" og jeg tenkte...jøye meg - kan det stemme da?
Og jommen - det trur jeg faktisk!

Et knippe av mine bygdebøker

Han hadde en utrulig kunnskap om bygdebøkene i fylket vårt!
Og sa som sant var - bygdebøker er og blir en sekundærkilde - de inneholder masse feil! Dette visste jeg igrunn - men likevel greit å høre det fra en som kunne sakene sine såpass bra som Torbjørn. Han tok for seg alle bygdebøkene i Vestfold - og de som fikk best kritikk var de som Sigurd Unneberg har skrevet - altså de fra Botne, Våle, Hof og Ramnes. De fleste andre ble ganske betraktelig slaktet! Han hadde en uformell og humoristisk tone i foredraget sitt - men likevel seriøs. Han kom med endel historier fra de ulike distriktene - noe som krydret det hele!

Deretter var det pause med kaffe og wienerbrød - det er da man får prata med folk - skikkelig hyggelig! Det var vel ca 30 personer tilstede på møtet - ikke værst det en mørk og litt kald novemberkveld.

Etter pausen var det leder John Ludvigsen sin tur - som kunne fortelle om et nylig startet prosjekt. Det er et samarbeidsprosjekt mellom DIS-Vestfold (DIS-VF), Vestfold Fylkesmuseum, Vestfold Slektshistorielag (VSHL) og Jarlsberg Historielag . Prosjektgruppa består av Marit Jordet fra Jarlsberg Historielag (leder), Oddne Johansen, Arne Bechmann, Frank Nordberg og John Ludvigsen. De 4 sistnevnte er alle fra både DIS-VF og VSHL.
Prosjektet går ut på å digitalisere for å bevare, men også for å få mulighet til å identifisere personene. De vil derfor etter hvert legges ut på internett for at folk skal kunne gi tilbakmelding til prosjektet. Finner man noe interressant i denne basen blir det så mulig å bestille fotografier fra prosjektgruppa. Dette gleder vi oss alle til!

tirsdag 13. november 2007

Jeg fant jeg fant!

Denne uken har jeg ferie fra DIS-kontoret og hadde små planer om en tur, eller kanskje to på arkiv. Disse planene har jeg nå skrinlagt - sitter her med tørkerull og rennende nese! Atsjoo!!

Jaja - da gjør man det beste ut av situasjonen og satser på det nettbaserte arkivet.
Da tenker jeg på de skanna kirkebøkene som nå ligger på internett - de aller fleste av dem ihvertfall.
Og hva fant jeg ikke en tidlig morgenstund - jo vielsen til mine 3xtippoldeforeldre!
De var fra Vestfossen i Eiker - og de kirkebøkene er ikke bare enkle å tyde fra denne tiden - men gir man opp??...Nope!!
Sånne funn er til stor glede for en slektsforsker - believe me!!

Så her sitter jeg i hulen min med nylaga te, en god frokost og oppfyra vedovn og bare koser meg.

mandag 12. november 2007

Velkommen til min lille blogg!

Jeg vil her komme med litt om min gjøren og laden.

Mye vil handle om slektsforsking som er min store hobby - da særlig i foreningen DIS-Norge hvor jeg også jobber på hovedkontoret i Oslo som ligger i Lakkegata 21 på Grønland.

Ellers har vi 2 kattepuser her i huset - Aysis og Rina. Det er 2 jentepuser som går veldig godt sammen selvom de delvis har bodd hver for seg.

Jeg er bosatt i Vestfold så det blir lang reisevei til og fra jobb og andre nødvendige ting jeg bedriver i hovedstaden - arkivbesøk for eksempel.