mandag 31. desember 2007

Godt nyttår!!

Jeg vil benytte anledningen til å ønske alle blogg-lesere et riktig GODT NYTTÅR!!

Så håper jeg at overgangen til det nye året går så smertefritt som mulig og at det ikke blir for dramatiske rakettskader på folk og hus.

Likevel - sender opp noen virtuelle raketter!


fredag 28. desember 2007

Slektsforsking fra hulen min

I dag har jeg fått tid til litt kirkebøker igjen gitt! Riktignok ikke nye ting - men jeg jobber med kilder jeg har funnet på nettet - for det meste fra FamilySearch. Nå leter jeg fram disse i kirkebøker for å få verifisert kildene.

Dette kan jo nå gjøres fra hulen min her hjemme takket være de skanna kirkebøkene som nå for det meste er lagt ut på nett!
Jeg var selv med på endel av dette arbeidet i fjor - satt på Riksarkivet og klikket meg gjennom (indekserte) et knippe kirkebøker. Fikk til og med betalt for jobben! Det endte for min del veldig brått med knall og fall - et ankelbrudd satt en effektiv stopp for pendlinga inn til Riksarkivet. Nuvel...

Kirkebøkene er nå for det meste lagt ut så her er det bare å bla og bla og bla og.....til jeg finner.
Noen ganger finner jeg ikke det jeg leter etter - men desto større er gleden når jeg finner!

Likevel - all skrift er ikke like enkelt å skjønne - med prestenes håndskrevne gotisk samt at flere nok hadde endel altervin innabords.

Men - da har vi gode hjelpemidler! Vi har 2 måter å få hjelp på på nettet i DIS-Norge - vårt eget forum; Slektsforum - pluss den jeg bruker mest, nemlig DISchat.
På chat kan man få hjelp der og da - hvis det er noen tilstede som kan hjelpe. Vi kan diskutere litt fram og tilbake - står det en U der tru...eller kan det være en N? Så kommer vi ofte til en løsning og kan gå videre i letingen.

Jeg viser her et eksempel på det vi jobba med i dag:





Så også i dag - hvor jeg fikk god hjelp av ToreK til å tyde hva som sto i dåper fra tildlig 1700-tall.
Takk for hjelpa!

onsdag 26. desember 2007

Bursdag nr 2 i desember

I dag er det sønnen sin tur - som ble 26 i dag. Desember er en travel måned for oss siden begge avkommene har bursdag. Ikke så mye ligger på oss nå selvfølgelig som da de var små - men litt presanger og kake vanker det jo (hvis de er hjemme).

Her tar jeg med et bilde av en kjempeblid sønn 4 år gammel - litt tilgjort for fotografen kanskje? Pen i tøyet var han og så det var sikkert et eller anna vi skulle på ;)

Han er en smule lengre nå - rager langt over både mamman og pappan sin (ikke at det skal så mye til forsåvidt)

Gratulerer så mye med dagen Erik- og lykke til i framtiden!!

tirsdag 25. desember 2007

Tradisjoner vi holder på

Da er julaften over og det ble en hyggelig stund med ungene våre. Med en utflytta datter på hjemmebesøk blir det ekstra koselig å samles alle 4 - det blir altfor sjelden. Men sånn er det jo - og skal være - med voksne unger. Selvom jeg til tider blir kalt "Myrsnipa" ;) hehe
Jeg vil trekke fram en av tingene vi fikk - blant masse annet fint. Nemlig digital-kameraet vi fikk av sønnen i huset - en kjempeflott ting å få! Det gamle kameraet synger på siste verset - så dette var skikkelig nyttig. Det gjenstår selvfølgelig å sette seg inn i hvordan det fungerer - men det fikser jeg nok kjapt tenker jeg ;)

Da måtte jeg ut i stua og ta et testbilde - og valget falt på en hylle med nisser...pluss min mormor Brynhild skuende i bakgrunnen. Brynhild må lissom være med hun - det var jo min nysgjerrighet på hennes hemmeligholdte opphav som er bakgrunnen for min interresse for slektsforsking!
Dette kan det sies endel om - hvordan jeg i det hele tatt begynte med dette - men det får jeg ta en annen gang. :)

Men nå er det forberedelse av et lite juleparty her - vi skal servere en tradisjonsrik rett vi har brukt i alle år. MØLJE! Det ser kanskje litt guffent ut ved første øyekast men er skikkelig godt syns jeg! Denne tradisjonen er antagelig noe som min mor har hatt med seg fra sin barndom og fra gården Øvre Knive i Skoger - nå innlemma i Drammen. Noen sier at dette er en vanlig tradisjon fra den nedre delen av Buskerud - men dette vet jeg lite om. Jeg kunne virkelig tenkt meg å finne ut mer om denne tradisjonsretten - så er det noen som vet noe mer så legg gjerne inn en kommentar!

Jeg burde vel si litt om hva den er laget av - det er ikke fiskemølje som de har nordpå.
Det er rett og slett kraft kokt på svineknoker og grønnsaker som gulrøtter, purre, sellerirot, og løk. Pluss salt og pepper.
Det er kraften som brukes - gjerne tilsatt litt ribbefett for å gjøre det hele litt mer kraftig. Denne kraften tilsettes møljebrød (grovt flatbrød). Dette serveres så med øl og akevitt til - Jummi!!

Men - jeg har til gode å ha snakka med andre som spiser eller har spist dette - så jeg er noe spent på hva gjestene våre syns!

søndag 23. desember 2007

Julehilsen!


I dag er det bare sååå flott ute!! Alt som befinner seg ute er skikkelig nedrima - og med dagens flotte blå himmel og sol er det et utrulig nydelig syn! Rene julekortet faktisk.

Med dagens utsikt i solskinn og bilde av nissekroken min ønsker jeg alle som titter innom bloggen min en riktig




TRIVELIG JUL og et
FREDFYLT OG
GODT NYTT ÅR!!


lørdag 22. desember 2007

Slektsprat og huslige ting i skjønn forening

I dag har det meste av dagen handla om å få stua iorden til jul. Vi kjøpte nye gradiner tidligere i uka som har blitt stående - men i dag tok vi jobben med å få skifta de ut. Det er litt jobb for det dreier seg om 10 høyder - så det er ikke gjort på 5 min. lissom... De måtte strykes over og - må jo få vekk bretter og skrukker. For ikke å snakke om at vinduene m karmer måtte vaskes først!
Resultatet ble veldig bra syns jeg - var litt redd for at stua ville bli endel mørkere men det gikk helt fint :) En utfording å skifte gardiner i trappevinduet - men sånt overlater man til manden i huset ;)

Det måtte også endel andre juleforberedelser til - som å tørke støv/vaske/stryke juleduker. Så imorgen tar vi siste rest!
Skal i grunn bli deilig når jula er her - da er det lissom for seint å "ordne til jul" ;)

Litt DISchat får man jo tid til innimellom all husmoringa - det er alltid noen innom som bare vil slå av en prat eller som har mer faglige spørsmål. I dag kom det en innom som lurte på hva en "Hud" er verd - noe som ofte står omtalt i bygdebøkene om gårdene. Jeg har sett det flere ganger men ikke tenkt noe mer over hva slags verdi det kan være snakk om.

Spørsmålet var nemlig: "I gamle bygdebøker står det skyld 1 hud, 3 huder osv. Hva er det eller hvor mye er det? Altså omkring hvor mye gårdene er verd?"
Jeg visste at dette var en måte å verdsette/taksere gårdene på men har aldri sjekka ut noe mer rundt dette. Antagelig for å finne ut hvor mye skatt som skulle betales.

Jeg har diverse bøker i hylla mi - blant annet Historisk Leksikon. Der står det mye nyttig.
Jeg fant et avsnitt om "Hudlag" som sier endel om hva de ulike skinnene er verd i fht begrepet "Hud" som var et relativt begrep ettersom jeg skjønner. Altså hvor mange saueskinn som ble beregna som 1 hud osv. men - det sto selvfølgelig ikke hva verdien av 1 Hud var - dette var nok avhengig av hvor i landet og hvilken tidsperiode vi snakker om.

torsdag 20. desember 2007

Julestemning!

Er det noe jeg syns er flott så er det hvitrima trær og busker! Jeg er ikke så opptatt av masse snø og kulde egentlig - ihvertfall ikke snø på veien der vi skal gå og kjøre. Men været den siste tida nå med endel kalde grader og nærmest ikke snø har gitt oss disse flotte vekstene ute.

Se bare her:


Dette ser jeg ut vinduet fra hulen min - hvor jeg har mitt diverse digitale utstyr og bygdebøker og sådanne viktige ting. Joda...har strykebrett og en haug med strykeklær og...men det snakker vi ikke så høyt om ;)

onsdag 19. desember 2007

På sykebesøk både her og der

I dag har jeg vært på sykebesøk 2 steder.
Først var jeg en tur hos "sjefen" Torill for å hente en bærbar PC jeg skulle få låne. Hun kom hjem fra sykehuset i dag og satt rolig i stresslessen mens vi prata og jeg fant det jeg skulle ha med meg. Den bærbare PCen er tiltenkt det andre sykebesøket jeg gjorde i dag sånn at hun kan få kommet seg på nett mens hun oppholder seg på sykehuset.

Det andre sykebesøket skjedde på Rikshospitalet hvor Anne-Lise er innlagt - og hvor hun kommer til å tilbringe endel uker framover. Vi fant fort ut at vi måtte få dama på nett! Derav den lånte bærbare PCen. Da jeg fortalte dette ble pasienten nærmest litt rørt - over at "vi" (vel - egentlig Torill) kom på denne glupe ideen. På den avdelingen hun ligger er det fyfy med blomster så det er uaktuelt. Jeg skal nå jobbe med å få innstallert nødvendig programvare - som slektsprogram, FireFox nettleser og det som nesten er viktigst - ChatZilla! Da får vi damen på chatten - som nesten har blitt et hjem nr 2 for flere av oss.

Vi som er mye på chat savner Anne-Lise veldig! Hun er nemlig en av de ivrigste og en veldig god "hjelper" både på chatten og på Slektsforum. Jeg trur sannelig at hun savner oss litt og ;)
Så dette blir nok til stor glede og nytte for alle parter!

Jeg ønsker begge pasientene god bedring!!

Sender litt virtuelle blomster i dag og jeg :)

tirsdag 18. desember 2007

Juleavslutning med NSF

I går var jeg en tur på kafe Asylet etter arbeidsdagen på kontoret for å spise middag med NSF. For et navn! - men dette stedet har sikkert en historikk som jeg ikke kjenner til. En kunne fortelle at hun hadde vært i lokalet før - men da som en broderiforretning. Mulig det har vært et "Asyl" der før? Dette vet sikkert andre mye mer om enn meg.
Likevel - et sted veldig greit plassert i fht kontoret i Lakkegt - jeg brukte vel 5 min. på å gå dit.

Denne anledningen har dessuten leder i DIS-Norge skrevet litt om i sin lederblogg.

Vi hadde en hyggelig middag og fikk prata litt om løst og fast - også om samarbeidet vi har innledet med NSF og som ser ut til å fungere mye bedre i Lakkegt enn det gjorde i Ullevålsveien som vi holdt til før.

Leder i NSF fikk overrakt en julegruppe fra DIS-Norge som takk for innsatsen med flyttingen tidlig i høst.

Nå er det bare småting som gjenstår å få gjort i de nye lokealene - få på plass nye gardiner, få malt ferdig dør/vinduskarmer - så kan vi si oss ferdig!

Dette blir et veldig bra lokale tror jeg - både til administrasjon av foreningene, lokalhistorisk bibliotek og et kurs/møterom.

Sier som russerne ville sagt - Otsjin Harrasjo!! (Veldig bra)

søndag 16. desember 2007

Tidenes gladmelding!!

I dag fikk jeg en sms fra min svigerinne Anne-Lise. I seg sjøl ikkeno spesielt kanskje - men her er det faktisk akkurat det!

Hun ligger på Rikshospitalet med nytransplanterte lunger - operasjonen ble gjort for bare 9 dager siden. Alt ser veldig bra ut - det har vært en liten bedring for hver dag.

Men - gladmeldingen i dag var at hun for første gang etter operasjonen var oppe av senga og gikk en liten tur i gangen!! Jippiii!!

Det hele ble behørig feiret på sykehuset - med en herlig dessert!

All honnør til Anne-Lise som har kommet seg igjennom utrulig slitsomme år med Kols og nå en stor operasjon!! Sender deg noen virtuelle blomster jeg Anne-Lise (med en nysgjerrig Rina-pus i bakgrunnen) siden sånne grønne og blomstrende allergifremkallende vekster ikke er noen smart ide å sende til lungeavdelingen.

lørdag 15. desember 2007

Bursdag i familien!

Det er fortsatt kaldt!!...brrr....og nesten snøfritt. Jaja - kan vel nesten ikke vente annet nå midt i årets siste måned.

I dag er det 15. desember - og dattera i huset sin bursdag! Hun er ikkeno lite barn lenger - blir faktisk 22 år i dag. Som tida flyr!!

Jeg tenker på alle de barnebursdagene vi hadde midt i den travleste førjulstida.


Pepperkakehuset sto alltid ferdig til denne dagen.
Kjøkkenvinduet var julepynta med store pepperkakehjerter og diverse.
Vinduer var nypussa.
Julereint overalt.


Merker at jeg har redusert litt på kravene her nå etterhvert som tida har gått - men jul blir det lell!

Gratulerer så mye med dagen, Nina!! Gleder meg til du kommer en tur hit i morra :)

torsdag 13. desember 2007

Brrr!!

I dag var det kaldt!!
Da jeg kom til Drammen stasjon litt før kl 7 i dag morres viste lysskiltet minus 11 grader!...brrr!

Dessuten - det er Luciadag og Anne-Lise har busrdag i dag! Hun ser nok ikke dette enda - ligger akkurat nå...og en stund framover på Rikshospitalet.

Vel ankommet kontoret var det bare å sette igang - jeg skulle få flere besøk i dag så jeg ville få unna endel ting før de kom. Jeg rakk det såvidt - før Torill sjef kom - men vi fikk da tatt en rask lønsj sammen. Etter en liten stund kom Finn Karlsen og Ann-Carin Bøjesen fra Trondheim - de hadde med seg innramma kunstfotos som skal brukes til gaver. Torill har skreve mer om det på sin lederblogg.

Etter en liten stund dukka min andre avtale opp - hun skulle ha med seg noen bilder jeg skulle skanne for å bruke i neste DISputten. Dette varte og rakk - for skanneren på kontoret er ikke akkurat av det raske slaget - mildt sagt!

Jeg rakk nå likevel å få en liten prat med det andre besøket før de måtte dra.

Så var det å raska på lite - for jeg hadde ting som måtte gjøres før jeg avslutta for dagen. Planen var å ta litt kortere dag fordi jeg skal på julebord i kveld - men men...ble vel ikkeno kortere dag egentlig...

Men nå - gleder meg til julebord med min jobb nr 2 - biblioteksjobben i Holmestrand. Ut og spise ribbe!!

Happy førjulstid!!

tirsdag 11. desember 2007

En fin dag i hovedstaden

I dag har jeg vært på Oslo-tur - selv på en fridag. Jeg fant vel ut at jeg ikke tar meg tid til noe annet enn jobb,...for så å reise med toget hjem så fort som mulig - sånn til hverdags. Så en Oslo-tur uten andre forpliktelser unte jeg meg i dag!

Først var jeg innom en Telenor-forhandler for å få hjelp til å sette opp den bærbare på mobilt bredbånd - noe jeg bestilte forleden. Etter å ha plundra med innstallering i helga fant jeg nok ut at jeg måtte ha litt help. Det viste seg at CDen jeg fikk med ikke takla Vista! Og mannen i butikken fixa det seff på få minutter...Jaja...nå er ting ihvertfall i orden.

Så tok jeg buss opp til Sandaker hvor jeg hadde et ærend - og derfra fant jeg ut at jeg skulle gå ned til sentrum (laaang tur!). Det var nok mye lenger enn jeg trudde på forhånd! Men likevel - ned kom jeg nå.

Litt av grunnen til at jeg ville gå var at jeg kunne tenke med en tur innom Thorsov-parken - hvor jeg hadde mang en leikestund som liten. Jeg fant leikeplassen - pluss vinduer til leiligheten hvor min bestemor i sin tid bodde! Jeg kjente meg igjen i området hvor jeg ikke hadde vært siden jeg var 10-12 år!
Lurer litt på hvem som bor der nå??


Her er min tante Reidun, min far Asbjørn og min farmor Asta på en liten tur i parken.


Jeg vil nevne en episode herfra jeg aldri glemmer. På leikeplassen der var det en karusell - altså en sånn som vi sto i og holdt oss fast med noen stenger - fart fikk vi ved å sparke fra med beinet.
Denne gangen jeg tenker på var det noen store gutter sammen med meg lille meg på karusellen. De sparka fra så mye de kunne - noe som resulterte i at jeg svima av og datt av karusellen. Dette så min bestemor fra vinduet sitt - og kom løpende. Alt gikk bare bra - men noe mer karusell ble det nok ikke på meg.

Videre nedover fra Sandaker bar det - nå var det Jens Bjelkesgt jeg var ute etter. Her fikk jeg bruk for min gode retningssans - for kart hadde jeg ikke :(
Jeg fant nå frem til slutt og fikk tatt de bildene jeg hadde planlagt å ta.

Så var jeg innom kontoret en tur - for lading av PC pluss litt oppvarming av kropp og sjel.

Etter en stund bar det opp til Vålerenga - hvor jeg hadde avtalt å møte Laila. Hun og gubben skal avgårde til Florida i morra - så det var kjempekoslig å få treffe dem en siste gang før de drar. Jeg fikk til og med julegave - som MÅTTE åpnes der og da - fikk jeg beskjed om. Det viste seg å være en bok om Oslo...og det passer jo en Oslo-frik som meg midt i smørøyet. Boka heter "Med hjertet i Oslo" - en bok jeg skal lese nøyere etterhvert. Spennende!!

En virkelig fin fridag i hovedstaden!

søndag 9. desember 2007

Julestress?

Dagen i dag begynte tidlig (lørdag) - ikke lenge etter frokosten var vi på vei på sjopperunde. Planen var litt nye ting til huset her - som lamper på badet og i gangen, se på nye stuegardiner osv. Har man et stort hus er det mye som må holdes i orden - men det blir litt i røkk og napp. Så vi tenkte at nye stuegardiner i stua vår var en god ide. Stua her har vinduer på 3 vegger - så det holder ikke med et par lengder lissom...puh... Vel - vi deponerte på 3 ulike gardiner og skal la de henge noen dager så vi ser dem i litt forskjellig lysforhold. Spennende med litt nytt syns jeg :)


Ellers ble det litt julegavesjopping og - håper mottakerne blir fornøyd - det å gjøre andre glad er nesten større enn å bli glad for noe selv. Det gjelder mange ting - også innenfor slektsforsking - det å glede og hjelpe andre er virkelig moro!
Men - jeg er ikke mer voksen enn at jeg syns det er spennende med innpakka gaver jeg og! ;)

Hjelpe andre ja - da går tankene mine fort til 2 av de mest hjelpsomme vi har på chatten - en som ligger alvorlig syk og en som nyoperert på hvert sitt sykehus nå i disse dager. Håper dere greier dere fint begge 2!! Ønsker dere virkelig god bedring begge to - tenker mye på dere ihvertfall.

Men nå i desember - julestress - legger man ikke egentlig opp til det stresset helt sjøl? Jeg har et veldig avslappa forhold til det ihvertfall og legger ikke mer krav på meg sjøl enn det jeg vil. Men klart - å gå på sjopping helt oppunder jul på store kjøpesentra er ikke akkurat det morsomste jeg veit.

Akkurat nå gleder jeg meg mest til nye gardiner i stua!

fredag 7. desember 2007

Her er god hjelp å få!

I dag tenkte jeg at jeg skulle sjekke litt i kirkebøker igjen. Den siste tiden har det vært endel andre ting som har vært i fokus - så egen slekt har jeg ikke fått jobba med på en stund.

Jeg fant fram til en 3xtippoldefar som jeg hadde funnet på FamilySearch men ikke funnet fram til i originalkilde enda. Jeg fant fort fram til rett kirkebok og rett person takket være denne basen til mormonerne (FS).
Men her så jeg noe jeg ikke hadde sett før - det sto navngitt 2 personer som hverken var foreldre eller faddere...hmm...

Jeg spurte på chatten (som alltid er det første stedet jeg spør) - men fikk ingen sikre svar. Det kom endel forslag riktignok - men jeg ville undersøke dette nærmere.

Jeg la ut et innlegg på Slektsforum under "Hjelp til tyding" - og riktignok - her kom det raskt svar!

Det viste seg at disse 2 personene var med på dåpen - den ene bar barnet og den andre assisterte (hva nå enn det vil si). Slekstsforum er til en helt utrulig hjelp - jeg har fått svar på det aller meste jeg har lagt ut der.

Så - da lærte jeg noe nytt i dag og!

mandag 3. desember 2007

Gamle familiebilder er en god ting

I dag har jeg gjort ferdig en Fotobok som blir julegave til min gamle mor.
Hun sliter med Alzheimer og jeg merker at ord blir mer og mer borte og at samtale er vanskelig å holde i gang.
Derfor fant jeg ut at bilder er en flott ting å bruke som utgangspunkt - ofte kommer det endel minner da som dukker opp og som kan være et fint grunnlag for samtale.
Kanskje det kommer minner som ellers ikke ville kommet fram?

Jeg har nå gått igjennom endel eldre bilder, litt fra barndommen min og litt fra nyere tid.

Da min eldste bror var 2 år flyttet våre foreldre og han fra en trang leilighet i en bygård på Thorsov i Oslo. Der bodde de med vår bestemor så det ble nok trangt om plassen i en liten 2- roms. De flyttet til en mye større leilighet på Langerud i Oslo som ligger veldig landlig til nær skog og mark. Egen veranda og hage var det der også! På bildet under ser du hans første møte med denne leiligheten.

Sjekk det frydefulle uttrykket!!

lørdag 1. desember 2007

Biblio-jobben min

I dag var jeg på min jobb nr 2 - biblio-jobben.

Jeg har en ytterst liten fast stilling ved Holmestrand bibliotek - ja faktisk en stilling på hele 4%!
Dvs 4,5 time hver 3dje lørdag. Selvom jeg godt kunne greie meg uten denne pittelille stillingen så holder jeg på den - for jeg trives veldig godt både med selve jobben og med kolleger! Utrulig trivelige folk å jobbe på lag med! Dessuten dukker det opp litt vikariering en gang i blandt. Og ikke minst - jeg får prata med lokalbefolkningen - både kjente og ukjente folk.

En annen ting er at dette er en flott mulighet til å holde kontakt med nærområdet der jeg bor - i uka er det stort sett Oslo og jobben på DIS-kontoret som gjelder.

I dag var det øspøs regnvær og litt surt og kaldt ute så vi 2 som jobba regna ikke med det store innrykket akkurat. ...og det fikk vi helt rett i! Det tusla nå inn noen dann og vann - men vi hadde mye dødtid innimellom.

Og hva bruker man ikke sånn tid til når man driver med slektsforsking og jobber på et bibliotek? Innlysende spør du meg ;) Min kollega har såvidt begynt å snuse litt på slekta si så hun hadde en del spørsmål i så måte. Jeg viste henne litt forskjellig - og vi kikka litt i de skanna kirkebøkene.

Ellers kan mye sies om Holmestrand bibliotek - som holder til i 2. etg i Backergården som er en ærverdig gammel bygning i byen vår. Den ble bygd i 1806 av Christen Backer. Bildet under er tatt av Widar Bruerberg som sammen med Per Øivind Klingan har skrevet en flott bok om Holmestrand - rikt illustrert med fotografier.

Biblioteket holder til i 2. etage (uten heis) så her må man være frisk i bein og pust for å komme inn. Et trivelig lokale - men ikke veldig egna for bibliotekdrift.

Backergården har en egen historie som jeg kommer tilbake til seinere en gang.

Jeg er litt usikker på hvor mange ganger det er planlagt et nytt og større og ikke minst mer tilgjengelig bibliotek her i denne byen - men første gang det var snakk om dette må da være 20 år siden - minst? Ja ombygging av et lokale som kommunen kjøpte ble iverksatt for flere år siden - men ble stoppet i siste øyeblikk fordi gulvene ikke var sterke nok! Dette fant de selvfølgelig ikke ut før etter at lokalet var kjøpt av kommunen....
Jaja - mye kan sies om dette. Lar det ligge her jeg ;)

Men uansett - en trivelig arbeidsplass selvom det er lite og altfor trangt.