tirsdag 29. januar 2008

Leten etter slekt

Den ikke nålevende slekta






I dag ble det en tur på arkiv for å se etter egent slekt. Det er altfor sjelden for tida!
Min tid går mer til jobb og forening (les: DIS-Norge) enn forsking på egen slekt.
Så - det var ekstra koslig med en tur til Statsarkivet på Kongsberg (SAKo) sammen med slektning Laila.
Jeg vil vel påstå at SAKo har blitt vårt yndlingsarkiv!
Det er ikke så stort og virker mye roligere og mer "nært" enn Riksarkivet. Det ytes flott hjelp der og . Siden de ikke har så mye besøk som større arkiv har de nok mer tid når de blir spurt om hjelp.
Men - noen funn ble det ikke på meg denne gangen - kun noen avkreftelser, men det er jo nyttig det og! Jeg jobba mest med sjømannsruller fra Brevik i Telemark - men altså uten å finne noe...

For et par år siden var vi mye på arkiv - det ble periodevis nesten ukentlig. Vi har en felles linje i blandt annet Hole i Buskerud og da er Kongsberg et naturlig valg siden de har kildemateriale fra Vestfold, Buskerud og Telemark. Dette var jo før de skanna kirkebøkers tid så arkiv var et must for å se i disse kildene. Skikkelig artig å jobbe sammen med andre om felles slekt!!

Den nålevende slekta
Så etter endt arkivtur tok jeg en omvei hjem til Holmestrand - via Drammen. Der besøkte jeg min mor som er på sykehjem for demente. Fredholt. Min mor har hatt denne sykdommen i noen år nå så vi har hatt mange ups and downs - men nå er hun veldig fornøyd der hun er. Det ikke minst takket være dette supre sykehjemmet!

Fredholt er en liten institusjon som tar vare på hver enkelt pasient på en utrolig flott måte selv med få ressurser. De fokuserer mye på sang og musikk og syns at sånne ting er viktig selvom det er glemt nesten før stunden er over. De sier det er viktig med øyeblikksopplevelser og at de demente har en fin og god stund der og da. En virkelig flott holdning syns jeg!

Så var det hjem til Holmestrand hvor jeg møtte sønnen som MÅTTE sende en viktig faks i dag! Og da stiller gamlemor villig opp selvfølgelig...
Vi tok en tur på biblioteket der jeg jobber og han fikk sendt faksene sine.
Før det bar hjem...fullt utbytte av fridagen min!

mandag 28. januar 2008

Kursing i slektsforsking

I dag gikk startskuddet for Nybegynnerkurs i Slektsforsking arrangert av DIS-Oslo/Akershus.
Torill, Laila og undertegnede er kursledere for dette kurset som går over 6 uker - hver mandag. Dagens kurskveld var på Riksarkivet - her fikk vi omvisning nede i det aller helligste - nemlig i magasinene.
Det er 7 etasjer under bakkenivå og vi var en tur helt nede i bånn! Da var det deilig å kunne ta heisen opp til overflaten igjen ...puh

Etter omvisning i magasiner ble det en liten runde i lesesalene før vi gikk ned i kantina og tok en presentasjonsrunde (som bildet viser). Fin måte å bli litt kjent på og få høre litt om erfaringer og forventninger.

De andre kurskveldene blir i Lakkegata - ser fram til fortsettelsen!

Både Torill og Laila har behørig skrevet om kurskvelden - så nå er det 3 bloggversjoner ute!

fredag 25. januar 2008

Slekt og reiser og jobb...

Webben
Nå begynner ting å ordne seg på hjemmesida mi:
Slektssidene er ute med mye fler personer enn tidligere!
Reisesida mi har fått litt nytt - nå er både Vestlandstur og Bulgariatur ute!

Under ser du et knippe av de uendelige gule jordene vi passerte på vår biltur i Bulgaria - solsikker så langt øyet kunne se! Et utrolig flott syn!














Rart å se igjen bildene fra Bulgaria - vi så jo sååå unge ut...hehe.
Men så er det jo snart 15 år siden da.

Gleder meg til å jobbe med de andre reisesidene mine - dette var moro!

Jobbejobben min
Travel dag på jobb i dag - også... Jeg skulle få opptil flere besøk så jeg måtte få unna det viktigste før lønsj. Og ikke før jeg var ferdig dukka Torill opp og det var passe tid for litt mat. Før vi fikk satt oss ned kom også Laila som hadde sjoppa mat til meg - og seg, så da hadde vi 3 en hyggelig lønsj sammen.
Laila kom ikke bare med mat - men også en lammineringsmaskin som hun hadde vært så grei å sjoppe for meg (og DIS-Norge) tidligere denne uka. Det er vel flink slektning det!!

Midt under lønsjen fikk jeg en veldig hyggelig telefon - nå er endelig Slekt og Data nr 4/2007 snart hos trykker!! Så da går det nok ikke altfor lang tid før vi ser den i postkassene våre. Gleder meg allerede!

Etter en stund kom Kjell som skal hjelpe til med regnskapet i DIS-Norge etter at jeg ble eneste ansatte på kontoret. Han fikk unna noen viktige ting - flott Kjell!

tirsdag 22. januar 2008

Så toger jeg litt - igjen...

Tog, tog og atter tog...
Da sitter jeg på toget igjen. Det blir mye NSB og tog på meg for tida - faktisk 2 timer hver gang jeg er i Oslo - 3-4 dager i uka.

Kontoret
I dag har det vært nok en travel dag på kontoret med både møte og besøk - utenom alt det andre høyst nødvendige jeg har å gjøre. Det var også hyggelig å hilse på Petter som er nytt medlem og har blitt et fast innslag på DISchat!

Men toget ja - timene mine her bruker jeg til så mangt, alt fra å sove, se på film på bæret, jobbe med kilderegistrering av folketelling 1923 for Oslo, litt jobbing, lesing osv osv

Hjemmesida mi oppe igjen!

En annen ting er at jeg nå har fått hjemmesida mi opp å gå igjen!! Den har vært nede i en drøy uke - ikke så lenge kanskje men til stor ergrelse. Jeg har gitt webben min et nytt ansikt pluss litt andre nye ting. Blandt annet en ny reiseside hvor jeg etterhvert kommer til å legge ut mer. Foreløpig er det kun en ferietur vi tok til Vestlandet som har kommet med.

Riktignok har jeg ikke fått opp slektssidene mine - men jeg tror (og håper) det bare er snakk om små justeringer av linker.

Så - velkommen inn å ta en titt!

lørdag 19. januar 2008

Kurs og gardiner...

I går kom Torill og Laila en tur til kontoret hvor vi hadde planleggingsmøte for et nybegynnerkurs vi skal ha. Torill har skrevet mer om dette i sin lederblogg.

Kurset skal vi ha i kursrommet som fortsatt var uten gardiner. Et rom ser litt uferdig ut syns jeg når det er store gardinløse vindusflater. Så jeg fant ut at jeg skulle henge opp ihvertfall noen av dem - som det fremgår av bildet her.

Syns det ble fint med litt stoff på veggen jeg!

tirsdag 15. januar 2008

Møtedagen!

Dagen i dag har vært preget av mest møter - bare jeg ikke møter meg sjøl i døra! :O
Jeg er egentlig et menneske som liker å jobbe praktisk - og føler litt at jeg ikke har "gjort noe" når mye av tiden går til møter. Men selvfølgelig - noen møter må man jo bare ha for å planlegge og snakke om ting med folk man ikke omgås daglig.
I dag var altså en sånn dag.

I dag var Åses siste dag på DIS-kontoret så det var en siste oppdatering fra henne. Pluss et par møter til hvor vi la litt planer framover.

Så var det et par effektive timer ved pulten min hvor jeg fikk gjort det mest nødvendige - og da var igrunn arbeidsdagen min over.

Så bar det hjemover med toget - på med krimmen. (jeg har den siste tida benytta tiden på toget til å se på film på den bærbare PCen - hjemme får jeg jo aldri somla meg til sånt!)

Vel hjemme med toget så var det rett på et nytt møte - på slektsmøte i Holmestrand.
Botne Historielag har tatt initiativ til å starte en slektsgruppe i Holmestrand med litt innslag fra DIS-Vestfold. På forrige møte ble DIS-Norges nettressurser presntert - i dag tok historeielagets leder Paul Thode seg av Digitalarkivet og alt man kan finne der. Et par av møtedeltakerne hadde et par problemstillinger - på den ene foreslo jeg å prøve søk i FS - noe som førte fram. Til store glede for damen som spurte! Moro med sånne tilfeller hvor man faktisk får treff - da ser man virkelig nytten av en sånn tjeneste.

Han "stakkaren" som satte seg ved siden av meg blir nok snart et nytt medlem tenker jeg ;) Jeg hadde med min bærbare PC (selvfølgelig) og viste han endel på webben vår når det var kaffepause. Han var møring (Sunndaling) - bosatt i Sandefjord. Jeg viste han Sunndal-forumet på SF...så utbrøt han da han fikk se en etterlysning: Næmmen...stopp litt der...det er jo min slekt jo!! Så - han ble nok ganske imponert over alle ressurser som finnes på DN-sidene

fredag 11. januar 2008

Nye slektninger!

I dag sto jeg opp til en mail fra USA. Jeg trudde først det var spam igjen - men åpna den og så at det var en som hadde vært på hjemmesida mi. Jeg får ofte mail fra folk som spør om navn de finner der - men oftest er det ikke nær slekt til meg.

Men da jeg så navnet på den det ble spurt etter fatta jeg litt ekstra interesse.
Ved en nærmere sjekk viste det seg at dette slett ikke var uinteressant! Vi har faktsik samme tippoldefar! Dette blir spennende å følge videre!

Damen som sendte meg mailen var helt i ekstase da hun fikk svar fra meg så dette blir spennende å følge opp. Og Laila - dette er jo på vår felles linje så her ble det litt nye ting for oss begge!

Spennende hobby vi driver med syns jeg!

tirsdag 8. januar 2008

Dagen min på kontoret

Dagen min på kontoret i dag ble litt annerledes enn de fleste andre kontordager.

Besøk på kontoret
I dag ringte det på døra. Det viste seg å være et DIS-OA-medlem som kom med en artikkel og et bilde som jeg skal ta med i neste DISputten. Artikkelen skrev han etter å ha vært på OA sin slektskafe i november. Dette ga han en løsning på noe han hadde lett etter i flere år! Laila hjalp han med emigrant-søk og oppfordret han å legge ut etterlysning på Slektsforum. Noe han gjorde - se bare her: Slektsforum Resten får du lese i DISputten nr 1/2008! (kommer på web etterhvert)

...litt mat må vi ha!
Så ble det lunsjtid. I dag var Aida bibliotekvakt på biblioteket til NSF og det er alltid hyggelig. Ikke minst fordi vi pleier å lønsje sammen! Ofte er jeg aleine på kontoret og da blir det ensomme lønsjer - gjerne foran PCen.
Men i dag altså.
Vi prata om løst og fast - men kom selvfølgelig inn på vår egen slektsforsking - noe som er helt naturlig når man har samme hobby.
Så fortalte hun om slekt i Telemark (det har jo jeg og!) Hun nevnte så et navn - Lucas Lucassen! Da plinga det en bjelle hos meg...det navnet har jo jeg i basen min og!! Fra samme område! Jeg ga henne litt opplysninger om min Lucas - dette måtte hun jo sjekke hjemme! Gelder meg til å høre fra henne om dette er noe felles!

Fram med malekosten!
Vi flyttet som kjent inn i nye lokaler sist høst. Hele lokalet ble pussa opp - nesten. Og dette "nesten" har jeg gjort litt med i dag - nemlig å male vinduskarmer! Utrulig hvor fleksibel man må være i denne kontorjobben gitt ;) Jeg malte helt frivillig - liker variert arbeid jeg. :)

søndag 6. januar 2008

Kilder, regging, og svenskehjelp...og litt vær...

Dagen i dag har bestått av disse tingene (i store trekk):

Kilding...
Nå som de skanna kirkebøkene er ute er det masse jobb å gjøre. Jeg har brukt FS (FamilySearch) en del i min leten etter slekt og nå er tiden kommet for å sjekke dette opp mot originalkilder. Siden jeg i min registrering lagde en egen kilde for disse er de enkle å søke opp i Legacy. Jeg har nå en sånn liste å jobbe med - foresvever meg at det er en "evighetsjobb" -lista er på drøyt 400 navn!
Men - jeg tar det litt innimellom andre ting - så jeg blir vel ferdig en gang...

Regging...
Med regging mener jeg her registrering av Folketelling 1923 for Oslo - populært kalt KraFT 1923. Dette er og noe som jeg gjør litt innimellom slaga - akkurat nå jobber jeg med Fauchaldsgate. Det er utrolig å se hvor trangt mange bodde - barnerike familier på 1 eller 2 rom og kjøkken. En annen ting jeg legger merke til er hvor mye tilflytting det var til hovedstaden på den tida - det er flere av dem enn innfødte Oslo-borgere faktisk.

Svenskehjelpen...
Ja så var det svenskehjelpen da. Jeg sa tidligere at jeg ikke hadde svensk slekt - men i dag dukka det opp en inngift. Og jeg som ikke abonnerer på de svenske kildene da gitt...hmm...
Hva gjør man ikke da - jo tilkaller den svenske hjelpen som er å oppdrive på DISchat selvfølgelig! Der har vi flere stykker - de mest ivrige er nok SynnøveM og SusannS. (Ta gjerne en titt på Susanns blogg - der er det mange tips om de svenske kildene!)
Synnøve fant foreldrene til min Augusta i Husforhörslängder og et soldatregister - mens Susann fant dåp og utflytting i kirkebøker. En utrulig rask og nyttig hjelp!!
Takk for hjelpen flickor!!

Snø - snø - snø - snø....
Ja i dag kom visst vintern...igjen - til stor ergrelse særlig for gubben som har jobben med å få den vekk fra gangvei og parkering. Han sukka og oja seg hver gang han gikk forbi vinduet - trur ikke han gleder seg veldig til i morra og snømåking. Noen kjempemengder er det vel ikke enda - men mer enn nok å håndtere. Før ønska jeg snøen velkommen - med små unger i huset og jobb i barnehage var grønn vinter en prøvelse egentlig. Ja en skitur hendte det jeg tok oppi lysløypa rett ved og.
Men nå - syns jeg snøen bare er i veien - pen å se på riktignok - men thats it. Så nå håper jeg egentlig den blir liggende når den først er ferdig måka - men det holder med det vi har fått!

Kan jo vise et skrekkeksempel av arten under her. Bildet er tatt for 2 år siden da vi hadde rekordmye snø:


Joda - det gule i bakgrunnen er faktisk huset vårt. Men - jeg håper virkelig vi slipper sånne mengder i år!

fredag 4. januar 2008

Slektsforsking på riksdekkende TV!

Det gode budskap!
I dag ble budskapet presentert på riks-TV - om ikke så lenge - så ihvertfall i 8-10 minutter.
Jeg snakker selvfølgelig om Slektsforskings-budskapet - og tilgjengelighet for oss til å bedrive denne hobbyen.

Frokost-TV
I dag morges var nemlig riksarkivar Ivar Fonnes pluss vår egen leder i DIS-Norge, Torill Johnsen med i Frokost-TV. Tema var de skanna kirkebøkene som nå er ferdigstilt på nett. Riktignok er serveren rimelig overbelasta for tiden - men det er jeg sikker på de greier å fixe om ikke lenge.

...og dette er faktisk gratis!
Nyheten om dette har kommet endel fram i media den siste tiden - at de skanna kirkebøkene nå ligger til fri benyttelse for alle og enhver. At dette også er en gratis-tjeneste er temmelig unikt i verdensmålestokk - går vi til naboen i øst så er dette betalingstjenester. (Glad jeg ikke har slekt i Sverige...hehe)

Mormoren min
Jeg må jo ta med et lite eksempel - og kommer da til den tidligere omtalte mormoren min som jeg fant døpt i kirkeboka for Grønland:

Hun er her i dåpsinnførsel 78 - helt flott og greit å lese. Ikke alle kirkebøker er det...

Så - all honnør til Frokost-TV som tok for seg dette temaet og til Ivar Fonnes og Torill Johnsen som fikk brukt de få tilmålte minuttene på en effektiv måte!

onsdag 2. januar 2008

Hvorfor slektsforsking? Tilfeldigheter!

Det hele startet med at min mor begynte å snakke om sin mors biologiske opphav som hele tiden var veldig hemmeligholdt. Min mormor dikta opp en historie om at foreldrene hennes emigrerte og lot ungene bli igjen i Norge. Utover dette ville min mormor aldri snakke om sin biologiske familie – men det var kjent at hun og en bror vokste opp hos en familie på Gjerdrum i Akershus.
Jeg visste at det fantes noen nyhetsgrupper på nettet hvor man kunne spørre om forskjellige ting ang. slektsforsking – så jeg fant ut at et innlegg i en av disse gruppene var verd et forsøk. Jeg hadde inntil da egentlig aldri brydd meg om å finne ut noe om slekta mi – så dette var veldig nytt for meg.
Så - jeg fant fort fram til nyhetsgruppa no.fritid.slektsforsking.diverse

Her er innlegget jeg skrev – det var kun disse opplysningene jeg hadde om min mormors biologiske opphav:
Jeg har en mormor som ble "satt bort" fordi hennes foreldre emigrerte til USA rundt år 1900.
Jeg finner henne på folketelling for 1900 men kunne tenke meg å finne ut hvordan det gikk med foreldrene i USA.
Hvor kan jeg henvende meg for å spore opp min mormors biologiske foreldre?...hvis det i det hele tatt går an?
Det eneste jeg vet om dem er etternavnet...Larsen....ikke helt uvanlig desverre.

Jeg vet ikke akkurat hvilket år de dro.
Noen som kan hjelpe en "fersking"?

Det tok ikke lang tid før jeg fikk svar – ja dere kan jo se selv her
Det mest interessante svaret fikk jeg dagen etter jeg la ut innlegget – fra en Laila…hvem nå det var...det virka jo som det var slekt?

Hun kunne fortelle meg at min mormors foreldre nok ikke dro til USA. Hun sa:
Foreldrene emigrerte IKKE til Amerika. Liv, din mormor er faktisk
søsteren til min oldefar!!!! Hun het Brynhild Rina Larsen. Faren til

Brynhild heter Theodor Alexander Larsen, og moren heter Julie Karoline
Marie Johnsen ikke sant???

Tenk – det fantes en person der ute – som kjente til min mormor? Og det for meg en totalt ukjent person! Jeg svarte vel omtrent umiddelbart at dette stemte nok sikkert – selv om jeg ikke visste navnene på min mormors foreldre. Men – jeg tror nok Laila skjønte at det var samme person vi snakka om – i ettertid har jeg fått vite at hun visste om meg, men jeg hadde aldri hørt om henne. Så vi fortsatte dialogen på mail oss i mellom – og det dukka raskt opp mail etter mail etter mail med masse info - i både tekst og bilder.
Jeg printa ut mailene fra henne og tok de med meg til stua og leste og leste om igjen og om igjen… Jeg var totalt lamslått faktisk! Her har min mor og hennes søsken gått igjennom hele livet uten å vite NOE som helst om deres mors biologiske bakgrunn – så tar det meg kun timer å finne ut!

Dette ble for meg så spennende at jeg raskt fikk tak i et slektsprogram og fant fram til DIS-Norge og meldte meg inn. Dette var jo skikkelig spennende!! At det var noe som het Arkiv – hvor dokumenter bare lå og venta på å komme fram i lyset hadde jeg ingen anelse om. Men jeg fikk raskt vite at det var noe som het mikrofilm og at kirkebøker fantes på dette mediet. Jeg jobbet på biliotek da som nå og visste at vi hadde noen nedstøva ruller med kirkebøker – som var lite utlånt.
Innen rimelig kort tid hadde jeg fått tak i min egen fische-leser og hadde bestilt min første bunke med kirkebøker på fische.

Laila og jeg maila masse til hverandre i tida som kom – jeg fikk virkelig servert masse på sølvfat! Og da var igrunn jeg i gang – jo mer jeg fant ut jo mer ville jeg finne ut!
Etterhvert lærte vi hverandre godt å kjenne og har utviklet et veldig nært vennskap som jeg setter umåtelig stor pris på! Ja gubbene våre kommer godt overens også så vi 4 har hatt flere utflukter og et par flotte ferier sammen.

Så – er det rart jeg ble fenga av dette??

Her er vi i Kiev i Ukraina hvor vi tok et elvecruise sommeren 2007.

For anledningen med skaut (et heller sjelden syn)
Dette måtte vi ikle oss for å vise respekt for de som lå gravlagt der inne i Huleklosteret .
Yndig...sant?


tirsdag 1. januar 2008

Nytt år og nye muligheter!

Da er vi i 2008 - utrulig som årene går egentlig!

På den siste dagen i 2007 hadde vi en koslig kveld med gode venner - og kokken i huset (gubben) lagde et herlig måltid.

Her står han ved grytene og forbereder ovnsbakt ørret med deilig tilbehør - blant annet en hjemmelaget remulade som er bare helt - smaskens!!

2008 ja - dette året byr på endel utfordringer for min del - ikke minst i jobbsammenheng. Det blir både økt stillingprosent og nye oppgaver jeg må sette meg inn i. Spennende!

Jeg håper og at dette året vil gi meg en del i slektsforskersammenheng - jeg er jo stadig på jakt etter ny informasjon og gjerne flere slektsledd. For tiden jobber jeg mest med å få verifisert opplysninger i originalkilder - ikke så spennende kanskje men deilig å og få ting skikkelig på plass.

Og kattene her overlevde overgangen til nytt år - om ikke med litt forskrekka uttrykk en liten periode ;)