fredag 29. februar 2008

Tillitsmannskurs i Melsomvik

Da er dagens kurs over. Jeg var med på årets andre Tillitsmannskurs i DIS-Norge - et kurs som ble holdt for tillitsvalgte i Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud.

Kurset ble innledet av leder Torills presentasjon av foreningen anno 2008 - hun fortalte om endringer som nylig er vedtatt av styret. Les mer om det på lederbloggen her.

Så måtte vi ha litt mat - så da gikk vi inn i matsalen og fikk servert en deilig middag. Deretter var det min tur - noe jeg grua endel for! Jeg skulle vise fram DISadmin - et viktig verktøy vi har i foreningen for medlemmene - og særlig for de tillitsvalgte. Overlevde gjorde jeg og gitt...jaja...der ble jeg en erfaring rikere. Jeg er ikke direkte erfaren med å holde foredrag - for å si det mildt!

Deretter forflyttet vi oss ut i salongen. Der kom tildligere leder Jan Solberg fram og tok fram historien til foreningen vår - les: DIS-Norge. Han fortalte om foreningen fra starten i 1990 og opp til i dag. Artig å høre på!

For min del var dette kurset da over - men de andre skulle holde på en dag til.
Så da bar det hjemover i regnværet for å gjøre seg klar til lørdagens KraFT-kurs i Lakkegata.

onsdag 27. februar 2008

Vente, vente og mye jobbing....

Dagen i dag ble noe lenger enn palnlagt. Den starta igrunn ikkeno bra....

Togkaos og venting...
Da jeg kom på togstasjonen i dag morres ble jeg møtt av melding over høyttaler "Toget er desverre 40 minutter forsinket"...så ble det 45 minutter - 50 minutter...før det endte på 1 time. Å sitte på en vond krakk på togstasjonen å vente en hel time...er virkelig lenge!! Ikke nok med det - det skulle jo komme et nytt tog etter en halvtime etter ordinær tid til forrige - men damen i høyttalern sa det var fullt!! Jaja...jeg kom meg da til kontoret etterhvert i dag og...


Kontoret...

...i Lakkegata...har nok av arbeidsoppgaver for tida. Litt i meste laget vil jeg si - men det blir jo en prioriteringssak. Jeg gjør de viktigste tingene først - så får andre ting heller vente litt.
Overgang til ny server går ikke helt smertefritt - noe annet hadde vel vært for mye forlangt. Men vi er nok på fote om ikke lenge! Jeg merka litt på kontoret i dag - siden innmeldinger fra web ikke fungerte helt bra. Men nå er dette også iorden - resten kommer seg nok snart.
Siden dagen på kontoret starta litt seint så fikk jeg ikke gått derfra før litt utpå. Så hjemme var jeg vel ca 12 timer etter jeg dro på morran...


Fridag!!
Men - i morgen er det torsdag og fridag!! En deilig tanke her jeg sitter. Resten av uka blir igrunn travel så fridagen skal nytes! Det blir nok mye tasting - men det velger jeg jo sjøl!

Fredag er det hjemmejobbing på dagen og tillitsmannskurs i Melsomvik på kvelden.
Lørdag er det Kraftkafe i Lakkegata.

Disse 2 dagene tar jeg litt mer om seinere.

mandag 25. februar 2008

Kurskveld 5 snart over

Da er vel denne kurskvelden snart over tenker jeg - den nest siste i rekken av 6 kvelder med kurs for nybegynnere.
I dag hadde vi engasjert en ekstern kursholder - Kristian Hunskaar (vestfolding hørte jeg når han prata...hehe). Han snakket om kilder og metode så dette ble nok den mest faglige kvelden av de alle.

Siden Torill ikke kunne i dag og Laila og jeg ikke ble brukt til annet enn kopiering og kaffekoking så overlot vi folket til Kristian bare vi hadde forsynt dem med kaffe og biteti.
Regner med det gikk helt fint! Vi greide ihvertfall kaffekokingen helt fint ;)

Selv sitter jeg nå på toget hjem til Vestfold - jeg spanderte på meg en Komfort-plass i dag jeg :O Det vil si at for noen kroner ekstra får jeg tilgang på aviser, gratis kaffe og bord med strømuttak til PC. Så her sitter jeg nå og blogger litt.

Det har vært kaos på toglinjene på dagen i dag så jeg var litt spent på mitt tog - om det i det hele tatt gikk et tog! Men det var en av få strekninger som ble åpna igjen!...puh... Så da kommer jeg hjem i rimelig tid.

torsdag 21. februar 2008

DIS-møte i Stokke

I dag har jeg hatt fri - og dagen har vært brukt til både min egen velvære og selvfølgelig noen DIS-aktiviteter.

Dagen ble avslutta av medlemsmøte i DIS-Vestfold. Møtene holdes på Stokke bygdetun, noe de har gjort i flere år nå.


Dagens tema var Sjømenn og hvordan finne ut om deres farting på havet. Det var Rolf Dahl som holdt et informativt og flott foredrag som han kalte "En skipsreise gjennom arkivene - til fullt forlis?"

Etter pausen ble det presentasjon av kommunale kart på nettet som er en ny samarbeidstjeneste kommunene i Vestfold har.

DIS-Vestfold har også planlagt en felles tur til Sverige en helg i april. Flere foredrag og arkivbesøk står på programmet - og kjenner jeg denne gjengen rett så blir det nok litt sosialt også.
Møtet var som vanlig godt besøkt og det ble flere hyggelige samtaler rundt bordene i pausen.

På bildet ser du Willy som forteller om svenske-turen.

Alltid hyggelig å treffe Vestfold-folket!

tirsdag 19. februar 2008

Ny uke og nye aktiviteter

Uka starta med 4. kurskveld (mandag) på nybegynnerkurset vi har i Lakkegata. Vi tok "klassebilde" denne gangen - vi må jo forevige kursgjengen vår! Slektsprogrammer var tema og vi gikk igjennom Embla, TMG, Legacy og Brothers Keeper.
Laila og Torill har skrevet sitt om det så jeg henviser bare dit.

Etter kurset reiste jeg til min 3menning på Holmlia - som selvfølgelig også forsker på slekta - så det ble litt prat om felles slekt før vi tok kvelden. Hun fant jo meg på DIStreff og etter det har vi hatt jevnlig kontakt. Vi var også på en tur til Elverum sist sommer på jakt etter stedet der våre bestefedre ble født - noe jeg har skrevet om her.

Så ble det tirsdag - ny dag og nye muligheter. Laila kom en tur innom og spurte om jeg ble med på møte i lokalgruppa med Øvre Romerike på Jessheim bibliotek. Og det ville jeg jo gjerne!

Her er det bra med folk som sitter rundt småbord og alle hjelper til med det man kan.

På lokalrommet på bibliotekets lokalhistorierom står det et bokskap med endel gamle bøker med både vanlig innbinding og skinninnbinding - som du ser på bildet her.

Jeg hører stadig noen jess!! og jaa!! så noen funn ble det helt sikkert!

søndag 17. februar 2008

Søndagens aktiviteter...

Søndag i dag ja - og hva bruker man ikke en sånn dag til - jo...det blir endel DIS selvfølgelig, men også litt sosialt.

Det sosiale
Denne helga har vi besøk her i huset. Datter Nina har kommet hjem en tur, hun bor til vanlig i Oslo.
Nina jobber på kafe dette året og hadde selvfølgelig med seg litt av stedets varer. Da ble det litt forsinka morsdagskake og hyggelig prat. Alltid koslig når hun kommer hjem en tur. Den ene av husets katter (Aysis) er hennes, og det er alltid gledelig gjensyn mellom de 2.

DISputten
Det nærmer seg med utgivelse av DISputten (DIS-Oslo/Akershus sitt medlemsblad) som jeg er radaktør for. Så i dag har jeg brukt noen søndagstimer på å snekre dette litt sammen. Det gjenstår nå bare noen små justeringer før det kan spres ut til folket. Men - før det sender jeg det til korrekturlesing - ting man lager sjøl trenger ofte nye øyne for å se skrivefeil.

Kurs
Nå er det kurs i Brothers Keeper på trappene - og som kursansvarlig i DIS-OA har jeg ansvar for å administrere kurs i OA-regi. Jeg sendte kursinvitasjon til medlemmene fredag kveld, så det har ramla inn flere påmeldinger de siste dagene. Bare 3 til nå så er det fulltegna. Skulle ikke forundre meg at de kommer i løpet av morgendagen.

Nybegynnerkurs
I morgen er det kursdag nr 4 av nybegynnerkurset jeg er en del av, kveldens tema er slektsprogrammer. Jeg skal si litt om det slektsprogrammet jeg bruker nå - Legacy - så jeg har skrevet opp noen punkter. Ellers blir nok både TMG, BK og Embla behørig presentert.

Resten av dagen brukes nok til mer sosiale ting - Nina trenger litt hjelp til både datan sin og søknad på skole. Planen er å søke seg inn på NISS på et musikkstudie der. Om hun kommer inn får tiden vise - det er nok trangt om plassen der! Så da er alle her spente på om hun er en av de heldige kommende musikkstudenter.

lørdag 16. februar 2008

Biblioteket mitt

Biblio i Holmestrand

I dag var det jobb nr 3 som var i fokus.
For å klargjøre - mine jobber etter størresle på stillingsprosent:
  1. DIS-Norge
  2. DIS-OA
  3. Holmestrand bibliotek
Ca hver 3dje uke har jeg lørdagsvakt på vårt lille lokale bibliotek. Jeg har faktisk fast jobb der - en stilling på hele 4%!
Jeg koser meg virkelig der - det er min mulighet til å holde kontakt med lokalbefolkningen - noe det blir lite av på ellers travle Oslo-dager.
Holmestrand kommune lanserte i går nye websider - noe som er en stor forbedring fra de gamle sidene! Biblioteket var også behørig presentert der selvfølgelig.

Dagen der begynte pent og forsiktig - som den pleier - folk er litt trege i helga... Men så tar det av - som og er helt vanlig - og det nærmest kokte foran skranken den siste timen.
I den rolige perioden dukka webredaktør (og tidligere administriv sjef for kultur) av de nye websidene opp - så vi fikk prata litt om disse. Jeg var ikke snauere enn at jeg viste han bloggen min...hihi...jeg har jo skrevet om biblioteket før en gang.

Webmaster Widar hadde med seg kameraet og var på jakt etter motiver. Så tar han liksågodt opp kameraet og tar bilde av meg bak skranken! Lurer veldig på hva han skal bruke det til gitt!
Jeg som hater å være på den sida av kameraet...

Nuvel...

tirsdag 12. februar 2008

Kursing og møter i Lakkegt 21

Dette innlegget blir usedvanlig kort - jeg gjør ikke annet enn å henvise til Torills lederblogg og Lailas "Jeg har Ordet".

De sier det meste om gårsdagens aktiviteter i Lakkegt - og jeg er fullstendig enig - selvsagt ;)

søndag 10. februar 2008

Klar for ny uke!

Dagen i dag har vært god å ha fri for farting eller andre aktiviteter.
Etter en styremøtehelg (fredag og lørdag) føles resten av helga ekstra kort og da er det deilig å bare "coole" helt ned.

Jeg har altså bare vært hjemme og:
  • Gjort huslige sysler (som absolutt var på høy tid!)
Støvsuge, vaske klær, vanne blomster, slippe katter ut og inn og ut og inn og...puh... (se bildet - en vil ut og en vil inn)
  • Tatt litt KraFT-regging innimellom slaga
Jeg ble i dag ferdig med de som bodde i Fauchaldsgt, så da gjøv jeg løs på Fayesgt. Tar vel litt på togreisa i morra og tenker jeg. Jeg har alltid med meg bærbar PC på jobb så da er togtida mi (ca 2 timer pr dag) grei å bruke til sånt. Noe må jeg jo bruke den tida til og!
  • Planlagt Lakkegt.-ting med Torill og Laila
Vi må prøve å finne ut noen lure praktiske løsninger på samlokaliseringa mellom DIS-Norges og NSFs hovedkontorer, NSFs lokalhistoriske bibliotek og DIS-Oslo/Akershus sitt kursrom.
Og dette samarbeidet tror jeg blir veldig bra! Vi er jo alle oppsatt på å få det til å funke best mulig.
Som russern ville sagt: Otchin Harrasjo!! (Veldig bra)
Kurset i morgen vil dreie seg om nettressurser - heriblandt DISchat og Slektsforum.

Så da er uka til dels planlagt - arbeidsuka ihvertfall. Så skal jeg nyte de fridagene jeg har neste uke :=

torsdag 7. februar 2008

På leasing

Ja da er det offentlig og godkjent av årsmøtet i DIS-Oslo/Akershus:
Jeg jobber på leasing i 10% fra DIS-Norge for lokallaget i hovedstaden!

Mine hovedoppgaver er så langt:
  • Redaktør for medlemsbladet DISputten
  • Kursansvarlig (administrering av kurs)
Etterhvert som kursrommet blir utstyrt med litt elektronikk (ikke bestemt akkurat hva slags) så sorterer det også under mitt ansvarsområde.
Det er også snakk om flere oppgaver men det får jeg si litt om seinere.

Det som kan gjøres hjemmefra gjør jeg her fra hulen min sånn at det ikke blir flere turer inn til Lakkegata enn jeg har med DIS-jobben min.

Så da vil jeg bare ønske det nye styret i OA lykke til med arbeidet - og gratulere Laila som lot seg overtale til et nytt år i lederstolen!
Lykke til, sjefen!!

mandag 4. februar 2008

Nybegynnerkurs dag 2

Da er kurskveld 2 av nybegynnerkurset Torill, Laila og jeg har i Lakkegt 21, over. (Laila skriver her om Lakkegt 21 - vår nye kurs- og møtelokaler)

På bildet til venstre ser du den flotte gjengen som er med oss på dette kurset som går over 6 kvelder.

Denne kurskvelden gikk vi gjennom endel punkter som er viktige for nybegynnere - og for de som har kommet litt lengre.

Gruppen vi har med oss er alt fra helt nybegynnere til folk som har holdt på i mange år. Men en ting de fleste har felles er at de er ganske ferske på å søke seg fram til informasjon på nettet. Samt bru av slektsprogram - her er det flere som er i startfasen.

Men - på dagens kurskveld gikk vi igjennom disse 10 punktene:
  • Hvor starter vi
  • Hvorfor trenger vi et slektsprogram?
  • Planlegg forskingen din (hvordan registrere, kilder)
  • Nettressurser
  • Be om hjelp fra andre
  • Hvordan lære mer (møter, Slekt og Data m.m.)
  • Kartinngang
  • Kort om DISadmin
  • Resultat (rapporter, slektsbøker m.m.)
  • 10 punkter fra andre land
Så da er det bare å se fram mot neste mandag å møte denne trivelige gjengen igjen!

fredag 1. februar 2008

Klar for kurs!!


Da er jeg klar for kurs på Byarkivet i Oslo i morra.

8 CDer er brent for utdeling på kurset til folk som skal i gang med registrering av Folketelling 1923 for Kristiania (KraFT 1923).
Jeg har også gjort klar en mappe med filer på den bærbare PCen som alltid er med meg.
Jeg har fått æren av å vise hvordan registreringen skjer sånn at folk kommer raskt i gang!

Så - da er det bare å finne senga så jeg er frisk og uthvilt til i morra! :)

Oppdatering:

Kurset ble bra gjennomført - det kom rundt 15 ivrige kommende registratorer og korrekturlesere.
Lars gikk igjennom grunnleggende info
Laila tok seg av det administrative sammen med Vidar
Selv hadde jeg en gjennomgang av registreringsprogrammet på storskjerm

Se mer om kurset på Lailas blogg

Så nå gleder vi oss alle til at Folketelling for Kristiania 1923 kommer på nett!