søndag 29. mars 2009

Hva kan man ikke finne i skuffer og skap!

Her en dag var mannen her i huset på bildejakt. Bildejakt etter gamle bilder vi har i en skuff i en gammel buffet etter hans foreldre.

Men - han fant ikke bare bilder, men også en godt irra gammel mynt.
Dette var ikke bare en litt gammel mynt heller - da han hadde pussa den kom årstallet fram - og det sa oss faktisk året 1894!

Dette er en mynt fra Unionstida med Sverige under Oscar II's tid.

Det er en kronesmynt ser jeg - regner med den var en del verd på den tida.
Nå er den vel ikke mye verd antar jeg, siden det er lagd hull i den - men den er artig å ha likevel!

lørdag 28. mars 2009

Slektskafe og yrende fugleliv!


Slektskafe i Slektsforskernes Hus

I dag bar det innover til Oslo med toget for å være med på Slektskafe som DIS-Oslo/Akershus arrangerer den siste lørdagen i hver måned.
Litt spente er vi jo hver gang - kommer det folk?
Dette er en helt uhøytidlig måte å treffes på uten påmeldinger av noen art så om det kommer folk er like spennende hver gang.
Dagens oppmøte er upåklagelig -akkurat nå er det 20 besøkende her!
Laila har skrevet litt om det her

Våren i anmarsj?
Da jeg var på vei bort til Lakkegata fra Sentralbane stasjonen gikk jeg over Vaterlandsparken og der var det et bråk og et yrende fugleliv uten like! Først så jeg en en liten busk med masse kvitrende småspurver.

Litt lenger bort kom jeg til Akerselva og det var der lyden kom fra!
Masse måker og ender og duer og sikkert flere typer våryre pipper!

Litt lenger bort var det en stor flokk som fløy opp på RV4-brua.

Tar det som årets første vårtegn jeg!

torsdag 19. mars 2009

Årsmøte i DIS-Vestfold

I kveld var det DIS-Vestfold sin tur - nå er årsmøtet avviklet.
Ganske raskt avviklet også faktisk. Selve sakslisten var raskt gjennomgått, det eneste det ble litt diskusjon rundt var at det så ut som antall medlemmer hadde en kraftig vekst, men med litt forklaring kom vi i havn på den biten og.

I år ble det en solid utskifting i styret, siden traverne gjennom flere år, kasserer Henning pluss Willy ikke stilte til gjenvalg. Heldigvis blir leder John med videre, og han får med seg noen nye krefter. Så jeg vil gratulere det nye styret som skal føre Vestfold-skuta gjennom det neste året - John og Thom fra det gamle styret pluss de nye: John-Egil, Nina, Hege, Merethe og revisor Arne.

Etter årsmøtet viste Rolf oss sjømannsrullene som nå har blitt ferdig produsert og selges på DVD - det blir spennende å bla seg gjennom og se om det dukker opp noen kjente navn!

Så var det kaffepause med litt biteti og mye prating rundt bordene.

Etter pausen kunne John informere endel om bilderegistreringsprosjektet de har gående. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom mellom DIS-Vestfold, Jarlsberg Historielag, Vestfold Slektshistorielag og Vestfold Fylkesmuseum. Prosjektet går ut på å digitalisere for bevaring, og for å identifisere personene på bildet.

Nok en gang et flott avvikla møte i DIS-Vestfold!

onsdag 18. mars 2009

Brukergruppe i Legacy

I dag var det brukergruppe i Legacy i Slektsforskernes hus, som det er hver fjerde onsdag; den 3. onsdagen hver måned.
Petter er primus motor her, og disse kveldene er bra besøkt etter som jeg har forstått.

Vi starta med en presentasjonsrunde, og her dukka det opp et kjent nick fra chatten ;)
HaraldO fra Kristiansund!

Ellers var det et par kjente fjes her, Anikken fra Nybegynnerkurs og Harald fra Jessheim.

Petter satt så i gang med kveldens tema; gjøremålslista.
Folk var flinke til å spørre underveis, og Petter tegna og forklarte og hadde svar på det meste.

tirsdag 17. mars 2009

Åpent hus på Jessheim bibliotek!












I dag var jeg igjen på Jessheim, på biblioteket. Dette var 3. gang jeg var med på biblioteksets åpne dag i tilknytning til kulturuka, som er et samarbeid med Ullensaker historielag og DIS-OA.

Laila og Torill er jo selvskrevne på disse arrangementene - så de var også hjertelig tilstede :)

Det er alltid hyggelig å komme opp til Jessheim (hvor 3-menningen min og frua bor) og dette flotte bliblioteket, som også har et stort lokalhistorierom med god plass og lokalhistorisk litteratur! Noe lignende skulle jeg ønske for "mitt" bibliotek og, i Holmestrand...men det var disse penga da...

Anne-Lise
og jeg satte oss i bilen ved 9:30-tida i dag og dura oppover. Etter en rask lunsj i kafeen på kulturhuset gikk vi opp til lokalhistorierommet, dvs Anne-Lise skulle på BK-kurs som ble holdt i grupperommet i 1. etasje.

Det var ikke overstrømmende besøk kanskje, men flere nye var innom og vi som var der for å hjelpe til hadde noe å gjøre nesten hele tida. Jeg syns det er greit jeg at det ikke står lang kø av hjelpetrengende slektsforskere - det blir fort pes og stress.

Da klokka var 17 var det på tide å pakke sammen, forfatteren skulle ha foredrag kl 18 og lokalet måtte klargjøres til dette.

Laila, Anne-Lise og jeg avsluttet vår Jessheim-dag med en middag før det bar hjemover. Vi var hjemme ca 19:30, så dette ble en 10-timers dag - men vel verd turen!

Og jommen dukket ikke slekta mi opp og - koslig å hilse på dere igjen Karin og Bjørn!

lørdag 14. mars 2009

De gamle revyvisene...

...er virkelig en musikkskatt som det er viktig å ta vare på!

Jeg fant flere av dem på YouTube, legger noen av dem under her:

Først en med den store revyartisten Einar Rose; Svigermor og Evensen og kjerringa og jeg
Wikipedia sier om Einar Rose blant annet dette:
Som en av Norges mest fremtredende revypersonligheter var han var i en årrekke kunstnerisk leder og iscenesetter ved revyteateret Chat Noir. Han var kanskje den som mer enn noen annen bidro til å bringe den typisk folkelige Oslo-dialekten inn i revysammenheng.

Så har vi Arvid Nilssen som hadde flere bra, f.eks denne om Johansen som kun var flink til en ting, nemlig å stå i kø ;) - jaja - alle er gode til noe!
Han har også Visa om Enerhaugen, som jeg liker godt! Men den fant jeg ikke på Youtube. Det eneste jeg fant på internett var dette klippet med Gatesangerne, her hører vi Lars Klevstrand og Kari Svendsen.
Om Arvid Nilssen har Wikipedia dette å si:
Han debuterte i 1935 ved Scala Teater og var siden med korte avbrudd knyttet til Chat Noir og Edderkoppen. Filmdebuterte i 1938 i Bør Børson jr, og medvirket siden med biroller i norske filmer. Ved siden av engasjement på Chat Noir og Edderkoppen deltok han i turnélivet, spilte inn filmer, og var en kjær gjest i utallige radioprogrammer.

Leif Juster var og en stor revyartist, og det å plukke ut en fra hans karriere blir litt tilfeldig. Her er Prammen og Madammen Wikipedia skriver endel om han, og dette fant jeg der: I januar 1934 vendte han tilbake til Chat Noir i sangfarsen George Washington jr. og På asfalten, før han ble med Victor Bernau til Scala Teater. I revyen Det lysner litt spilte han blant annet sammen med Jens Book-Jenssen. Hans virkelige gjennombrudd hos kritikerne kom i Chat Noir-revyen Brøl Oslo i 1936. Her deltok også framtidige store navn som Arvid Nilssen, Ernst Diesen og Kari Steen (senere Kari Diesen)

En stor artist til er Arve Opsahl som her framfører Det holder det sa Gundersen
Arve Opsahl beskrevet hos Wikipedia med blant annet dette:
Mange av revyvisene sine sang han inn spesielt for LP-platen «Arve 25 år» fra 1965, der tittelen henspiller på hans skuespillerjubileum. Her finnes titlene «Det holder det, sa Gundersen», «Konfektgutten», «Statsborgerlige rettigheter», «Kinseyrapporten» og «Nettopp da blir en ny kineser født». Av hans mange «Sint Mann»-monologer finnes «Veien til sunnhet» på «Lyse øyeblikk» (1973) og «Den sinte mann» på «Jeg har mitt hjerte i Oslo» (1979). På «Gamle revyviser» (1978) fremfører han en ny versjon av «Det holder det, sa Gundersen» ved siden av Einar Roses «Vigeland» og Victor Bernaus «Klonken».

Dette innlegget hadde blitt veldig lang skulle jeg nevnt alle, så jeg stopper der og henviser heller til oversikten og våre revyartister

fredag 13. mars 2009

Litt mer om grandtante Solveig

Barndommen på Vålerenga

Solveig trådte sine barnesko på Vålerenga, hvor hun bodde sammen med foreldre og 8 søsken. Faren drev en smie i Etterstadgt 8 - smia var i første etg og familien bodde i 2. etg - så der var det trangt om saligheta!

Idyllisk i hagen bak huset de bodde i på Vålerenga! Her er mor Anna stående bak og Solveigs søstre Asta (min farmor) og Emma sittende på benken.

Emigrasjon over dammen
Eventyrlyst og trange kår førte så Solveig over dammen til USA, som med så mange andre. Solveig var født i 1907 og dro over i 1923 - noen måneder før hun fylte 16!
Jeg har skrevet om familien hennes i et tidligere blogginnlegg

Hennes søster Gudrun dro også over i 1923, men halvåret seinere enn Solveig.

Pakker og brev fra USA!
Solveig døde desverre i februar 2009, men oppnådde en alder på 101 år - imponerende nok! Hun bodde på sykehjem de siste årene, men før det bodde hun i en egen leilighet. Vi hadde stadig kontakt på den tiden og hun sendte meg endel brev og små pakker. Disse pakkene inneholdt avisutklipp, bilder, gamle utgaver av Hjemmet, Menighetsblad fra Vålerenga...pluss endel annet artig matriale.
Det var alltid spennende med pakker og brev fra New Jersey!!

I dag har jeg gått igjennom endel av det for å skanne og sende til Vålerenga Historielag, som har skrevet om henne i blekka si - pluss på web.

Gamle papirer
En artig ting hun sendte meg var karakterboka si fra barneskolen. Dette var nok en pliktoppfyllende jente - når jeg ser på karakterene!
Men det jeg syns var mest artig var å få navnetrekkene til foreldrene hennes! Pluss at jeg fikk vite hvilke år hun gikk på skolen og hvilke lærere hun hadde.
Jeg ser også bak i boka at hun hadde kikhoste, men det er desverre ikke datert.

Jeg ser og at en av lærerne het Marie Olsen. I papirene fra henne ligger det kopi av en sang til denne lærerens 80-årsdag! Så - det er mye mer enn karakterer man kan lese ut av en karakterbok.

Hun sendte meg og dette lille frimerket som ble brukt på brev for å gjøre folk oppmerksom på navneskifte fra Kristiania til Oslo 1. januar 1925. Artig å ha :)

Ellers er det endel avisutklipp og Menighetsblader som jeg har skanna inn og sender til Vålerenga Historielga.

Bare gled deg Bjørn! ;)

lørdag 7. mars 2009

Det herrens år 1773...

I ledige stunder nå om dagen prøver jeg å bedrive litt slektsforsking. Det har blitt lite av det den siste tiden...

Hovedgrunnen er nok at jeg har et prosjekt gående sammen med Laila - i forhold til en felles gren vi har i Buskerud. Den grenen starta (eller hvor starter grener egentlig??) i Norderhov på Ringerike i Buskerud. Jeg jobber nå med min 4xtippoldefar Goute som fikk ikke mindre enn 18 barn! Riktignok med 2 koner - 6 med den første og 12 med den andre - men likevel en virkelig produktiv mann!

De bodde i Norderhov til ca 1781, da deres yngste barn ble døpt i Hole. Siden de fikk så mange barn så ville jeg sjekke om noen av de døde før de flyttet, så jeg satte igang med å sjekke dødsfall-listene år for år.

Kirkebøkene var kronologiske på den tiden, så det var relativt enkelt å hoppe fra begravelse til begravelse.

Så i dag - kom jeg da til det herrens år 1773...og noe fatta min interesse der...hmm...
Rekke på rekke med begravelser!! SÅ mange hadde det ikke vært de foregående år - så her skjønte jeg at det måtte ha vært en epidemi eller noe.
Årene 1769 og 1772 hadde 85-90 begravelser i Norderhov - i 1773 var tallet 304 !!

Dette utsnittet er fra Lunder annex i 1773, ikke mindre enn 21 personer gravlagt den 23. mai "6. søndag efter Paasche ved Lunder".

Så var det ut på nettet og google litt...jeg søkte på "sykdom 1773" - og hva fant jeg ikke!
Joda - en artikkel som beskrev sykdommer nettopp på 1700-tallet og litt ut på 1800-tallet. Jeg fant det jeg var ute etter, altså situasjonen i 1773.

Artikkelen er hentet fra: Særtrykk av "Tidsskrift for Den Norske Lægeforening" nr 7-24, 1936.

Der ser jeg blant annet:
1772 var et fryktelig år for Norge hvad sykdom angikk. Av kirkebøkenes dødsårsaker i sistnevnte by skal vi merke oss «hissig feber», «kopper» og «blodsott». Ved begynnelsen av året kom der rykter om at pesten «fra Russland var nådd Sverige og fantes like over grensen».
Videre leser jeg:
Var 1772 et stort sykdomsår i Norge, så blev 1773 det i ennu høiere grad. I Øverlands Norges-historie (24) leses at der i 1773 døde her i landet omtrent 17.000 flere enn der fødtes, at nordenfjells, i enkelte bygder - - f.eks. i Bynesset - - døde hvert trettende menneske.
Her er Lunder kirke, hvor mange av disse tragiske begravelsene foregikk. Riktignok fant jeg ikke noen av våre dette året, men det var ikke alltid lett å verifisere hvem den døde var - opplysningene var rimelig mangelfulle.

onsdag 4. mars 2009

Vel avviklet årsmøte!

I dag var det medlemsmøte/årsmøte i DIS-Oslo/Akershus.
Første del besto av et utmerket foredrag av Leif Thingsrud som snakket om Oslo-kilder:
  • Folketellinger
  • Fattigvesenet
  • Adressebøker
  • Skifter
Deretter var det opp i kantina for kaffe og biteti før årsmøtet starta.
Gjenvalg av nesten hele styret, med utskifting av 2 - så det ble 2 nye inn.

Og Tone losa det hele igjennom på en utmerket måte.

Et frammøte på ca 60 personer var slett ikke ille!

Her ser du Kjell Kasserer som tar oss gjennom alle tallene.

Gratulerer med valget!

Laila og Torill har skrevet mer om møtet, så i tilleg til mine ord her så er det hele erteris-referert ;).

mandag 2. mars 2009

Siste kveld med nybegynnerne

Da er dag 4 i gang av Nybegynnerkurset i slektsforsking vi har arrangert i SFH (Slektsforskernes Hus) hver mandagskveld de siste 4 ukene. Akkurat nå snakker Laila om det å delta i lokallaget, hva vi har å tilby medlemmene. På sin vante engasjerte måte selvfølgelig.

Vi kommer nå til å prate om litt forskjellig fram til pause, og åpner så for spørsmål fra kursdeltagerne.

Laila har litt mer om kurskvelden her

søndag 1. mars 2009

Noen tider er mer travle...

...enn andre, har jeg merka...
Sist uke var en ganske travel uke for meg ihvertfall. Med både jobb, møter, kurs - og ting av mer sosial karakter.

Mandag: Først jobb - deretter kurskveld 3 av nybegynnerkurset.

Tirsdag: Først jobb - deretter møte

Onsdag: FRI! (som ofte betyr OA-jobbing)

Torsdag: Først jobb, deretter litt sosialt før jeg kom meg hjem

Fredag: Først OA-jobbing...så ble ettermiddag, kveld tilbrakt i Drammen (kjempekoz!)

Lørdag: Slektskafe i Oslo, så en vandretur før en sosial avslutning på dagen

Søndag: FRI!...og litt tid til slekting.

Denne dagen bragte noen nye slektsforhold fram. Det starta vel med at Laila og jeg prata om vår felles slekt i Hole, Buskerud...at vi venta på Bygdebok nr 5 fra Hole som er lova utgitt i 2009. De 4 første utrolig flotte bøkene er utgitt, og samtidig lagt ut på web i fullversjon.
De sier selv om bind nr 5:

Utgivelsen er utsatt til mars/april:
Bosettingshistorie for østsida av fjorden og Krokskogen skulle etter planen utgis i desember 2008. Utgivelsen er utsatt til mars/april 2009, da historien om gårder og plasser på Krokskogen, finnebosetting osv. er blitt mer omfattende enn forventet.

Dette gleder vi oss stort til!

Laila har spandert på seg bøkene - det er noe eget med å ha de i bokhylla si da.
Bildet her er fra bokhylla hennes (lånte bildet ditt litt jeg Laila - lover å behandle det pent!)
Dette er virkelig flotte bygdebøker!

Vi kom innpå Sundvolden på chat i dag , som vi regner med blir omtalt i denne utgaven. Dette gårdsnavnet trigga nysgjerrigheten til Nicolay på chatten!

Nicolay: LivO og LailaC, er det Sundvolden i Hole, Busk ?
LailaC: jepp Nicolay
Nicolay: der har jeg noen også :D
LivO: hvem??
Nicolay: Mari Nilsdtr Sundvolden 1691-1746 (datter av Nils Andersen Sundvolden og Guri Rolvsdtr)
LivO: dette var kjent Nicolay !!

Joda - denne Mari var min 5xtipp!

Så da balla det på seg her, vi utveksla litt data og jeg tasta inn noe av det jeg fikk - og dermed ble jeg 8-menning med Nicolay sin pappa! Ikke veldig nært kanskje, men linken er jo der!

Ikke nok med dette - vi finner felles slekt i Skoger og, som er en helt annen linje enn den i Hole. Her er det slektskap på flere måter!

Så - tilfeldigheter kan føre til nye slektsforhold - ved neste innsendelse til DIStreff får vi se om det er flere linker!