fredag 29. januar 2010

Dagens post...

...var ikke spesielt spennende, tenkte jeg...

Men! helt i bånn under regninger og reklame lå det noe annet.
Joda! En ølbrikke sendt fra Prime Time i Florida med kun porto, navn og adresse bak!

Takk skal du ha Laila - koslig! (Husker jo vi var der i 2007 ;) ) og det blir vel en ny tur i påsken regner jeg med ;)

fredag 22. januar 2010

Folketelling 1910 i anmarsj!

Ja nå kan vi endelig si:
Den landsdekkende Folketellingen 1910 kommer i år!
Det er stadig spørsmål om hvilken dato den kommer - jeg har hørt alt fra januar 2010 - til 31. desember 2010.

Arkivverket har en god stund nå gått ut med datoen 1. desember 2010, siden tellingen ble foretatt akkurat den datoen i 1910 og dermed overholdes 100-årsfristen for innsyn.

Digitalarkivet har nå lansert en nedtelling som vi kan se på forsiden deres - sånn at vi hele tiden vet eksakt hvor mange dager, timer, minutter og sekunder det er til den publiseres.

Her er utsnitt av sånn det er akkurat nå!





Denne tellingen er virkelig noe vi alle gleder oss til!

mandag 18. januar 2010

Møte om Legacy i DIS-Sande

I kveld var dagen da, hvor jeg skulle foredra om Legacy for folk i den nordre delen av Vestfold, nemlig i DIS-Sande. Må nok innrømme at jeg var litt spent, det å holde foredrag blir jeg nok aldri vant til...

Fordelen var at jeg skulle vise dette for nybegynnere - helt fra hvordan laste ned programmet! Så da starta vi der. Etterhvert tok jeg for meg innstillinger, hvordan registrere, kilder, stedsnavn, laste ned gedcom og selvfølgelig litt om sikkerhetskopi.
Ja det ble snakk om endel andre ting og.

Det virka som folk fikk med seg det jeg fortalte, endel spørsmål kom det og som jeg svarte på så godt jeg kunne. Folk virka nå fornøyd - og blomster fikk jeg og!

Vi var 14 personer i lokalet - syns det var bra oppmøte jeg på ekkelt føre!

Foto: Anne-Lise Skillinghaug

lørdag 16. januar 2010

Utflukt til Byarkivet!

Her forleden var jeg en tur på Byarkivet i Oslo sammen med svigerinne og slektsforsker Anne-Lise. Dette var hennes tur nr 2 hit, og jeg trur jommen dette har gitt mersmak! Vi var nå skjønt enige om at vi kunne bosatt oss der en uke eller to...hehe
Heldige er dere som har dette arkivet i egen by!

Kjøreturen
Jeg overgikk meg sjøl litt og, for selvom jeg er oppvokst i Oslo så liker jeg ikke å kjøre bil der inne. I min oppvekst hadde vi ikke bil, så da var det offentlig kommunikasjon som var tingen - så der er jeg mere kjent. Men altså - jeg har jo kjørt til Lakkegt (DIS-kontoret) noen ganger - helt grei vei. Så fant jeg ut at å kjøre til Byarkivet ikke burde være allverden, jeg kunne jo veien! Så derfor ble det bil denne gangen, noe vi sparte endel kroner på og. Ikkeno problem med hverken vei eller parkering, selvom vi havna i rushen ut av byen. Det er jo bare å ta det med roooooo.

Vi fant vi fant!
Denne gangen var jeg på et lite "oppdrag" - dvs det var jo egen slekt og. Laila sitter nå der i Florida langt unna arkiver og jobber litt med vår felles slekt. Så jeg fikk en liten mail fra henne hvor hun ønska å få sjekket i adressebøker og kommunale tellinger.
Jeg var ikke veldig vond å be, jeg ville jo gjerne finne ut av dette jeg og! Det var en til som ikke var vond å be da - som har beskrevet sine funn her . Hun fant nemlig også noe, som var felles slekt på vår side.

Viser noe av det jeg fant - her fra Folketelling 1925 fra Bakkegt 16. Her var det med en person til som vi ikke hadde fra før gitt, sønnen Leif.
En av tingene vi ville finne ut var hvor lenge Berte og Hans Marius bodde hos Bertes mor som her står som enke (hun var fraskilt og sto som det året før). Da var det jo greit å få en sønn til på kjøpet!
En nyttig ting med disse årvisse tellingene i Oslo er at det står hvor de bodde året før.
Her på dette bildet kan vi se at Hans Marius bodde i en annen gate året før, pluss at det står opplyst datoen han flytta til Bakkegt 16. Da fikk jeg opp Seilduksgt 3 fra magasinet - og der bodde han sammen med sine foreldre og bror! Så sånn kan man jobbe seg videre og finne stadig ny info! Jeg fikk og en dato og forholde meg til for å finne vielsen deres. men så langt har vi hverken funnet den eller dåpene til ungene deres...lete lete videre...

Så var arkivdagen over...
Plutselig og før man aner det nærmer det seg stengetid på arkivet...og jeg hadde bare fått sjekket halvparten av det jeg skulle... Jaja...da har jeg jo ting å sjekke neste gang og da...hehe. For flere turer blir det - det var vi skjønt enige om!

Laila har blogget om det å lete etter slekt i Oslo/Kristiania her, veldig nyttig!!
For det kan virkelig by på utfordringer :)

Hjemveien
Vi kom oss fint ut av byen i rushen og  i god driv sørover på E18 fant vi ut at en liten matstopp på veien skulle vi unne oss. Valget falt på Lierkroa og en liten middag der.

Takk for en både hyggelig og nyttig dag Anne-Lise!

fredag 8. januar 2010

Amaryllis i full blomst!

Da vi dro til Vrådal sist helg forlot vi en Amaryllis med 4 nesten utsprugne knopper her. Jeg regna med den ville slå ut i full blomst til vi kom hjem - og det gjorde den!

Legger ut litt bilder jeg tok av den her - fargene er litt uvanlige, ihvertfall for meg. Jeg har aldri hatt sånne farger på tidligere blomster av samme slag.



torsdag 7. januar 2010

Gratulasjoner til Asker Bibliotek!

Norsk Bibliotekforening deler hvert år ut en pris; Årets Bibliotek.
Denne prisen gikk i 2009 til Asker Bibliotek - gratulerer!

Sakset fra bibliotekets hjemmeside:

HURRA! Asker kåret til Årets bibliotek 2009!

I sin begrunnelse sier juryen bl.a. at Asker bibliotek fungerer som en levende møteplass for kultur og kunnskap.


Norsk Bibliotekforenings pris "Årets bibliotek" vil i år bli delt ut i Asker bibliotek, torsdag 7. januar kl. 14.00.
Prisen vil bli overrakt av kulturminister Anniken Huitfeldt. Fra Asker kommune møter ordfører Lene Conradi og rådmann Lars Bjerke. Fra Norsk Bibliotekforening stiller leder Anne Hustad og forfatter og jurymedlem Vigdis Hjorth.
Fra Juryens begrunnelse:

"Asker bibliotek fungerer som en levende møteplass for kultur og kunnskap for Askers befolkning og har et sterkt fokus på å være en aktiv del av lokalsamfunnet.

Biblioteket tiltrekker seg mange brukergrupper og har spesielt fokus på barn og unge, med både tradisjonelle formidlingstiltak som leksehjelp og klassebesøk og mer utradisjonelle som ”Bokormprosjektet”, spillkvelder og mulighet for å spille el-gitar og keyboard i biblioteket."

Les hele juryens begrunnelse her.

Les mer om Asker bibliotek og kåringen i Aftenposten og Budstikka