søndag 31. oktober 2010

Slektsforskerdagen 2010 med DIS-Vestfold

Her ser vi John som forteller om
slektsforsking generelt - med 53 tilhørere.
 Årets slekstsforskerdag tilbragte jeg for første gang i Vestfold, på Tønsberg og Nøtterøy bibliotek. Vi fikk boltre oss i underetasjen hvor den lokalhistoriske boksamlingen befinner seg. (Vil også nevne at her kan man søke i svenske kirkebøker - gratis!!)

Her var det og en datalab hvor det satt flere som hjalp til med søking, området ved "samfunnsbrønnen" som ble brukt til foredrag og ellers satt vi litt spredt innimellom bokhyller og veillednings-skranke.

Susann på sin stand
 med svensk søkehjelp
Her er det fullt liv med både foredrag og stands - Susann satt med sine kunnskaper om svenske kilder og var som vanlig veldig godt besøk. Her måtte man bare finne seg i og sitte og vente på tur!

Selv satt jeg med DIS-chat oppe pluss at jeg viste fram Legacy. Jeg hjalp også til med søking, det var her det største behovet var. Chatten rakk jeg nesten ikke innom! 

Den artigste funnet jeg gjorde var for en dame som lurte på sine emigranter. Det var flere i familien som hadde lurt på når hennes bestefar dro, hvem han dro sammen med og med hvilken båt. Hun hadde selv vært i USA og sett gravminner etter dem - men ferden over visste hun lite om.

Jeg starta i Digitalarkivets emigrantprotokoll og fant her de rette ganske raskt. Så lenge man har navn, fødselsdato og bosted i Norge klart for seg så går det ofte greit å finne. Likevel - når navnet er Anders Andersen kunne man fort havne i et søk med masse treff. Men her var han altså: Emigrantprotokoll
Med både kone og 3 barn! Ved synet av dette ble damen temmelig rørt - og det skjønner jeg! Det er litt rart å se sine nære slektninger på trykk på denne måten.

Deretter gikk jeg til Ellis Island for å finne dem der. Nå hadde jeg jo utreisedato og navn på de som dro sammen. Og jammen dukket de ikke opp der og!!
Så damen takket og bukket og var kjempefornøyd!

En innmeldingsstand hadde vi og, her ser vi Hennig og Jan Egil klare til å ta imot hordene! Det var stadig folk innom hos dem, kanskje vi fikk noen flere medlemmer til denne artige hobbyen?

Jeg fikk ihvertfall oversendt en til meg som ville reåpne medlemsskapet sitt :)


En liten titt innom datalaben hvor søkehjelpen satt måtte jeg og ta, her sitter Anne-Lise og Rune klare til dyst - det var endel folk innom der og hørte jeg etterpå.

Bibliotekar Trygve som har lokalavdelingen som sitt spesialområde (og som også er slektsforsker) var en god tilrettelegger for oss. Strømkabler! Har du flere? Kan vi flytte bordene sånn? Passord til nettet? Og sikkert mange andre spørsmål - en positiv og blid kar!

Jeg lot meg fortelle at ca 200 personer hadde vært innom - og det syns jeg er veldig bra for det lille fylket Vestfold! En stor fordel vi har mot store fylker er jo at det er lite og tettbygd så avstandene er heller små.

Nok en gang et bra SFD-arrangement!

torsdag 21. oktober 2010

På talefot med fotografiene våre



Oktobermøtet til DIS-Vestfold skulle handle om bilder.
Ikke hvordan man tar bilder - ikke hvordan man kategoriserer og ordner bilder, men hva man kan få ut av gamle bilder ved å analysere dem.
Spennende!


Kveldens foredragsholder var Anna Helene Tobiassen, fotograf og etnolog av utdannelse.
Hva kan bildene fortelle om folks hverdagsliv og fritidsaktiviteter opp gjennom årene, og hvilke verdier og idealer uttrykker de? Hva er de vanligste motivene? Hvilken status hadde det å fotografere og det å bli fotografert? Hvordan har de fotografiske sjangere og fotografiets «skikk og bruk» endret seg, og hva kan vi lese ut av det?

Ved å belyse slike spørsmål inviterer Tobiassen oss med på en «dialog» med våre egne bildesamlinger, og viser hvordan fotografiene våre kan være en rik kilde til kunnskap om kultur og livsform før og nå.

Jeg skal prøve å gjengi noe av det hun fortalte, men det blir litt generelt. Hun brukte bilder for å forklare så det er ikke enkelt å gjengi alt.

Det foredraget handlet mest om var: Hva bildet forteller.
Bilder kan ses på på 3 måter:
1.       Komposisjon, lys, linjeføring
2.       Et bilde til fortiden, er fullt av gode minner.
3.       En historisk kilde.
Det var kategori 3, bilder som historisk kilde som var det mest aktuelle.

Bilde som historisk kilde skal vise et bilde av virkeligheten, være et sannhetsvitne.
Et slikt bilde Identifiserer folk og steder på bilder - og som vi alle vet: Spør de nålevende!
Tidsangivelse kan man finne ut ved bekledning, sted kan man se av omgivelser.
Tenk over bildets mening, hvorfor er bildet tatt, hvorfor har man på festklær, er bildet oppsatt av fotografen?

Man har ikke alltid noen å spørre, da må man finne ut på andre måter.
Vår fotografering er preget av skikk og bruk for fotografering.

Bilder deles inn i 2 hovedgrupper:
1.       Presenterende bilder. Viser hvordan personer/gjenstander ser ut der og da.
2.       Bilder som beskriver en opplevelse eller stemning

Vi fikk se eksempler på begge typer bilder.
Så fikk vi se noen forlovelsesbilder fra slutten av 1800-tallet. Bildet gir inntrykk av at de avbildede er på spasertur. Begge herrene hadde en sigarett i hånden.

Anna H. Tobiassen og John Ludvigsen
Deretter et bilde av seterjentene på Nordseter. Oppstilt på en verdig måte. Alle har strikketøy i hånden, noe som viser at de er arbeidsomme og flittige. ”Man sitter aldri med hendene i fanget”.
Bildet sier en del om arbeidsmoralen på den tiden.
Fotografering ute var ikke uvanlig fordi det ikke var godt nok lys inne.

Bilde av bondebryllup.
Stor samling av folk foran huset på gården. Et høytidelig presenterende bilde.
Bilder kan kalles Ikkeverbal kommunikasjon.

Deretter var det duket for kaffe og kringle og praten går rundt bordene.
 
Etter pausen ble det informasjon om årets Slektsforskerdag om en drøy uke. 

Til slutt kom styremedlem Nina med en liten historie, eller et slags dikt...og lurte på om det var kjent for andre. Eneste hånda i været var min! 
Javisst hadde jeg hørt det!
Men dette får jeg komme tilbake til i et senere blogginnlegg.

Desverre var det ikke mange som fant veien til Stokke Bygdetun i kveld, kun 24 frammøtte.
Kanskje det skyldtes snøen som ble meldt i kveld?

Og den kom jo! 
Kan tenke meg at det var flere bilende som måtte skli seg hjemover på sommerdekk etter kveldens møte...

lørdag 16. oktober 2010

Fotoutstilling på Vålerenga

Denne helgen tilbringes i Vålerenga kirke - i år som i fjor og året før der...osv osv. Trur dette er 4. året jeg er med på dette.

Det hele handler om å sitte på stand på Vålerenga historielags årlige fotoutstilling. Stand med slektsforsking sammen med Laila nok en gang. Vi stilte i røde DIS-Oslo/Akershus-trøyer - populært kalt tyttebærtrøyer.
Her ser du Laila som sitter klar i vårt slektsforskerhjørne!

Før folket strømmet på tok jeg meg en liten runde på selve utstillingen. Her var både gjenstander og fotografier i fleng! En ting jeg husker godt fra min egen oppvekst var brettspillet Frøken Detektiv! Jeg bare MÅTTE lofte på lokket!
Artig å se!!
Den observante ser sikkert kjente ting i monteren bak på bildet.

Jeg tar også med en av de mange veggene med fotografier. Her var det mye artig å se og spesielt for de som kjente igjen motivene.

Vårt lille slektsforskerhjørne var godt besøkt - dvs det var akkurat passe til at vi fikk snakket med de som kom innom. Jeg tror nok vi fikk tent en interesse hos flere som var innom, pluss at flere av de som kom bort til oss allerede var DIS-medlemmer.

Alltid artig å snakke med folk i slektsforskermiljøet!
Så nå er det bare å vente på morgendagens seanse - kanskje noen fra i dag kommer tilbake?

tirsdag 12. oktober 2010

Litteraturfestivalen i Akershus 2010!

Siden jeg har en liten fot innenfor bibliotekverdenen og, i tillegg til slektsforskerverdenen - så legger jeg ut info om Litteraturfestivalen i Akershus 2010 som arrangeres 25.-31. oktober.
Bare hold 30. oktober klar for Slektsforskerdagen!

Jeg siterer:

Om to uker arrangeres for første gang Litteraturfestivalen i Akershus.  Festivalen er et samarbeid mellom alle de 22 folkebibliotekene i fylket og Fylkesbiblioteket i Akershus. Det vil bli arrangementer på bibliotekene gjennom hele uke 43 og vi har et tett og godt program som vi gleder oss til å tilby publikum. Her blir det noe for både store og små! Akershus er geografisk sett et lite fylke, og vi håper ved felles markedsføring at publikum ser muligheten til å få med seg ulike arrangementer på tvers av kommunegrensene! 

Kulturminister Anniken Huitfeldt åpner festivalen på Ullensaker bibliotek mandag 25. oktober kl.18.00!


Katalogen er sendt ut til alle bibliotekene i fylket, men den ligger også ute på nettet. Ta en titt på 
bloggen vår.
 

De fine illustrasjonene er tegnet av Anne Aagard. 

En liten søndagstur til hovedstaden

Søndagen opprant som en fin dag, været var upåklagelig og passet fint med dagens planer.
Vi skulle nemlig ut på tur!

Kanskje ikke de meste spennende planene man kan ha en fin søndag i oktober, men ikke minst viktig i hvertfall for meg.
Plan 1 var å kjøre innom gravstedet til min mor på Skoger kirkegård og endelig få sett gravsteinen som var satt opp, pluss å få satt ned noen planter. Bjørn var heldigvis med for her måtte det krefter til. Veldig spesielt og litt vemodig å se gravsteinen med egne øyne for første gang – men jeg syns den ble fin jeg J
Ned i jorda med en flerfarga Erica som sammen med et par rødlilla sorter tok seg bra ut.

Det gamle klokketårnet på Østre gravlund
Så gikk ferden videre innover mot Oslo og Østre Gravlund. Her er mine oldeforeldre Edvard og Anna Olsen gravlagt sammen med sine to ugifte døtre Gulborg og Emma. Edvard var Oslo-gutt - født på Etterstadlinjen som smed nr 2 i rekken i Etterstadgata 8, Anna var født i Langesund og kom til Oslo i ung alder. Gulborg og Emma (Emma Smed på folkemunne) var de eneste ugifte i søskenflokken på 9 og de var vel ikke verdens beste venner har jeg latt meg fortelle. Jeg har sett det gravstedet ved et par anledninger før, og syns det var litt trist at det ikke var noen blomster der…
Jeg ringte gravferdsetaten i Oslo i en annen anledning og spurte samtidig om hvem som festet dette gravstedet. Joda – det var min bror! Han hadde arvet festet fra vår far som døde i 2002. Da kom tankene fort om å beplante litt her – så vi fikk satt ned et par små eviggrønne busker. Her var det virkelig hardt å spa i jorda så jeg er glad jeg hadde med en kar med sterke krefter.

Inne på denne gravlunden står et gammelt klokketårn - nydelig prydet med villvin som lyste rød og fin i sola!

På samme kirkegård hadde jeg på Gravminner i Norge også funnet sønnen til mine oldeforeldre som var gravlagt med sin kone og svigersønn så da fikk jeg sett den og. Bildet av denne gravsteinen er uklart, men skriften var ikke tydligere.
Denne sønnen, Erling A. Olsen, var smed nr 3 i rekken på samme sted.

Deretter ble det en liten rusletur på Vålerenga hvor vi blant annet var nedom Enebakkveien – her kjørte jo bussen jeg tok til og fra sentrum da jeg vokste opp! Artig, og minner strømmet på selvfølgelig.

Det var fortsatt strålende vær så det var bare hyggelig å rusle rundt i en trivelig bydel.
Må jo bare legge ut dette nydelige treet ved Vålerenga kirke!!
Til slutt hadde vi en avtale med Laila og gubben om å møtes så da ble det litt Kina-prat – vi skal jo på elvecruise på elven Yangtze i Kina neste sommer.

En annen ting jeg var litt spent på da vi kjørte innover – og for så vidt hjemover, var den nye Bjørvikatunellen. Jeg hadde hørt litt om at det var så styrete med den nye tunellen men så lenge man bare skal tvers igjennom hele og ikke ta av avkjøringene inne i tunellen gikk det helt strålende.
Alt i alt en nyttig og hyggelig søndag!

tirsdag 5. oktober 2010

Mimre, mimre...

Dette innlegget vil bære litt preg av gamle minner...

Min oppvekst har jeg fra Oslo, om ikke i sentrum - men på Abildsø som ligger på østkanten av byen.
Egentlig i veldig landlige omgivelser til å være i en hovedstad, vi hadde skogen et steinkast unna og ellers veldig rolige omgivelser, hage med bærbusker og grasskledte fellesområder vi brukte til ballspill osv.
Bil hadde vi ikke så for oss var det buss og tog som gjaldt, etterhvert kom også T-banen - ihvertfall til Lambertseter (Lambern) som ikke var langt unna.

Det jeg skal fortelle om her handler mest om tog og togturer på ferie til Hvaler.

Sørsiden av Oslo Sentralbanestasjon
Det som ga meg spire til disse minnene er det faktisk flytting av min arbeidsplass på DIS-kontoret i Oslo som er skyld i. Flytting fra Lakkegt 21 på Grønland til Øvre Slottsgt 2B i sentrum, ikke langt unna Akershus festning.

For å komme på jobb tar jeg toget inn til byen og går ofte av på Oslo Sentralbanestasjon. Jeg går da ut av bygningen på sørsiden (mot Operaen) og det er her disse minnene kommer...

Det som frambragte dette minnet var nemlig døra på bildet til venstre her!
Jeg husker veldig godt laaange køer (skulle ikke så lang kø til for et barn før den virket utrulig lang) på plassen foran sørenden av stajonen - for her måtte bagasje som skulle sendes med toget leveres!

Det var nok da vi skulle på vår årlige sommerferd til Gravningsund på Søndre Sandøy på Hvaler at vi var der for å levere sendebagasjen. Da var det å ta tog fra Oslo til Fredrikstad eller Halden, for derfra å ta rutebåten over til øya vår.
Det må jo nevnes at min mor hadde deler av oppveksten sin på denne øya som jeg skrev litt om i forrige innlegg.

Min mors venninne Astrid hadde kjøpt et hus der, et stort 2 etasjers gammel los-bolig som het Høili.
Har mange gode ferieminner derfra ja.

Det skal ikke mye til før man får assosiasjoner til hendelser man har opplevd - her skulle det bare synet av en dør til!