lørdag 23. april 2011

Flere funn i Langesund

Denne påsken har gitt meg litt mer å jobbe med, siden jeg helt tilfeldig fant en bror til min tippoldefar Poul Lauritz Larsen i Familysearch. Ja han er så fersk at jeg ikke har fått han ut på slektssida mi enda.

Denne delen av slekta kom fra Telemark og Langesund og de var vel stort sett sjøfolk hele gjengen, ihvertfall den mannlige delen. Jeg stusset litt på navnet hans fordi dette også var navnet til en mer kjent utgave i Langesund men han var født ca 100 år tidligere.

Min slektning ble døpt med navnet Jakob Cudrio Larsen, et litt uvanlig navn - ihvertfall i mine ører.

Den mer kjente Jakob Olssøn Cudrio var en kjent handelsmann og trelasthandler i Langesund og kjøpte i sin tid blant annet Wrightegården der. Avisen Gjengangeren skriver om dette.
Det var og en senere Jacob Cudrio, som var barnebarnet til den første.

Langesund har et flott lite kystmuseum som jeg har besøkt før













Jeg har liten grunn til å tro at min Jacob Cudrio hadde noe med disse mer kjente å gjøre, jeg antar heller at han ble oppkalt etter dem - ikke helt uvanlig på den tiden å oppkalle ungene sine etter personer som hadde hatt en større betydning i lokalmiljøet.

Så tilbake til FS (FamilySearch) som kunne fortelle meg at han giftet seg i Danmark! Da var det inn på de danske kirkebøkene (litt plundrete fordi man visstnok må bruke Internet Explorer) men jeg fant nå fram. Uten FS hadde jeg neppe funnet ut av dette!

Jeg fikk 2 treff på navnet hans:
Dåpen som viser meg foreldrenes navn og dermed en aktuell kandidat å se etter i kirkeboka: Dåp 8
Vielsen som ga meg en god følelse for at dette var den rette. De danske kirkebøkene kan desverre ikke linkes til men jeg viser det med utsnittet under her. Riktignok kunne jeg tenkt meg at farens navn sto oppført, men alt det andre stemmer så da ble jeg sikker nok i min sak:

Navnet hans stemmer, fødested, alder, vaksinasjonsdato og vaksinatør.

Så litt mer googling (og hjelp fra Rune som er mye mer erfaren på danskesøk) fant jeg et tidligere innlegg på danske DIS-forum! Og her var det mer som stemte! Så da ble jeg igrunn enda mer sikker, i den grad jeg hadde vært usikker mener jeg :) Jeg ser han står som Skibsfører ved vielsen, noe som er i tråd med familiens yrkesvalg - om enn i en litt høyere posisjon.

Det store spørsmålet mitt nå er om han faktisk bosatte seg i Danmark eller om han bare var nede og giftet seg for å komme hjem til Norge igjen.

Time will show! ...og jeg venter spent :D

tirsdag 19. april 2011

En riktig god påske - med eller uten tulipaner!


En tulipan, kjent som «Viceroy»,
slik den er fremstilt i en
nederlandsk 
katalog fra 1637. Løken kostet 
mellom 3 000 og 4 200 floriner 
avhengig av størrelse. En faglært 
kunne på den tiden tjene 
omtrent 300 floriner i året.
I dag hørte jeg en kommentar av historisk art fra en blomsterselger:
Blomsterkjøper: Jeg skal ha den største buketten med tulipaner der borte - men den blir sikkert ikke billig!
Blomsterselger: Det er ingenting mot hva det kosta på 1600-tallet!

Så måtte jeg søke opp dette på wikipedia, for å se om det var noe hold i kommentaren.

Og der fant jeg ut at det på 1600-tallet hadde vært et "tulipankrakk" som beskrives på følgende måte:

Tulipankrakket eller tulipanmanien (nederlandske navn inkluderer: tulpenmanie, tulpomanie, tulpenwoede, tulpengekte og bollengekte) var en periode i Den nederlandske gullalderen hvor prisen på løk fra den nylig introduserte tulipanen nådde ekstraordinært høye nivåer og deretter kollapset brått. Da tulipanmanien nådde toppen i februar 1637, ble enkelte tulipanløker solgt for mer enn det tidobbelte av årslønnen til en faglært. Perioden som ledet til krakket blir viden ansett for å være den første registrerte, spekulative boblen (eller finansboblen), selv om enkelte forskere har påpekt at Kipper- und Wipperzeit-krisen i 1619-22, en paneuropeisk rekke av mynt-devalueringer for å finansiere krigføring, hadde enkelte likhetstrekk med en boble. Uttrykket «tulipanmani» blir nå ofte brukt metaforisk for å vise til en hvilken som helst stor finansboble (når verdiene på aktiva avviker fra egenverdiene).


Her ser du hva man måtte betale for kun EN tulipanløk på sitt værste.

Så ja - jeg er helt enig med blomsterhandleren at nåtidens pris på tulipaner ikke kan sammenlignes med 1600-tallet!

Så med dette vil jeg ønske alle mine blogglesere en

RIKTIG GOD PÅSKE!


Og kjøp deg gjerne en bukett med tulipaner! :D

søndag 17. april 2011

Full stopp i Kobbervikdalen!

Fredag og siste arbeidsdag før påske ble ikke helt som planlagt...
Starten på dagen, nemlig min togferd inn mot hovedstaden ble en liten...eller STOR smule mer langdryg enn til vanlig.

Da vi hadde passert Sande stasjon godt og væl, hørte jeg et smell som om noe datt ned utenfor vogna jeg satt i - eller vi kom borti noe. Deretter rulla toget saktere og saktere framover til vi stoppa...så ble det helt stille...
Utsikten til venstre...

Så kunne stemmen i høyttaleren fortelle at toget hadde kjørt ned en strømledning og at dette kunne ta litt tid...
Og litt tid tok det!! I nærmere 3 timer satt vi fast oppi skauen i Kobbervikdalen rett før Drammen, ingen mulighet til å komme seg ut på veien for å bli fraktet videre med buss eller bil...ja vi satt skikkelig fast oppi der.


...og utsikten til høyre...





















Jeg var jommen glad for at PC-sekken inneholdt både laptop og ekstra batteri!
Og trådløst nett var det på toget, som heldigvis virka selvom all strøm forsvant... Men alle kaffeautomater, kioskautomater og toaletter var ute av drift pga mangel på strøm...

3 timers forskyving på arbeidsdagen blir lang dag det!

lørdag 16. april 2011

"Erten og furten" på Holmestrand bibliotek!

I dag hadde jeg siste lørdagsvakt før påske på biblioteket.
Dette så an til å bli en noe annerledes dag enn vanlig, siden det skulle være en barneforestilling der.

Bibliotekets største rom ble fort omgjort til en scene, ved hjelp av litt ommøblering.

Litt spent var vi på om det kom publikum - det virket litt påskestille i byen...

Men det dukket da opp foreldre og besteforeldre med sine små og totalt ble det vel sånn ca 35 små og store publikummere :)
Ikke værst det sånn i innspurten av påsken!

Forestillingen det var snakk om i dag var med Erten og Furten som hadde forestillingen "Erten og Furten møter himmelspretten". De sier selv om denne forestillingen:

Denne gangen opplever jentene blant annet kontrasten mellom redselen for å miste noen man er glad i og gleden over nytt liv. Erten er redd for å miste bestemoren sin mens Furten skal få en liten valp.


Legger ut noen bilder under her som jeg tok i dag





søndag 10. april 2011

Slektsforsking i vinden!

Ja at slektsforsking har fått økt interesse i det siste er det mange av oss som merker på flere plan. Og ingenting er bedre enn det!
Jeg vil nok gi NRK-serien som gikk på TV tidligere i år, "Hvem tror du at du er", endel av "skylden", men tror nok interessen generelt sett er på oppadgående. Jeg merker det spesielt på egne vegne både når jeg prater med folk og på e-poster jeg får. Men også i jobbsammenheng i DIS-Norge.

En annen grunn til at jeg merker det endel privat skyldes nok at jeg har publisert slektsbasen min på nett - de fleste som kontakter meg har funnet slektninger på min nettside ved søk på google.
Og det mest artige er at dette skjer på flere linjer!

  • Fra USA fikk jeg en henvendelse på min farmors linje som var fra Maridalen og Nydalen i Oslo. Ikke visste jeg at noen der hadde emigrert til statene!
  • Så har jeg hatt dialog med en tremenning på min morfars side på Hurum - der var det også emigranter inne i bildet :)
  • Deretter nok en henvendelse på min morfars side fra Drammen og Skoger, her var det også nye opplysninger til meg og masse historikk!
  • Så kom det e-post fra nok en buskeruding (eller hva det heter) - denne gang fra Ringerike hvor min mormors aner på hennes farsside kom fra, mesteparten fra Hole men og fra nabosognene.
  • Enda en henvendelse på min mormor-side, fra Oslo - dette har jeg ikke rukket å se på enda...men det kommer!
  • Og ikke minst en veldig hyggelig kontakt med vestlandet, nærmere bestemt Haugesund! Riktignok en kusine til min inngifta tante - men likevel!
  • Min oldemor Petrea Karoline Juel fra Skoger 
  • Så til slutt vil jeg nevne min manns tremenning fra Oslo som vi ikke visste om, som jeg også har hilst på på Byarkivet :)


Ja dette ble en veldig oppramsing, flesteparten har kommet kun den siste uken - men ikke mindre artig for det! Så blir det naturlig nok endel jobb av det, jeg må jo sjekke litt ekstra men det betyr jo bare mer oppdatert base :)
Trøgsle i Hole på Ringerike
Min morfar Edvard Olsen, smed på Vålerenga


...og da får jeg vel komme meg i seng, som jeg var på vei til da jeg fant ut jeg måtte blogge litt først....men sånn er det jo bare...
Ha en god natt der ute!!

tirsdag 5. april 2011

Påskekyllinger og påske-egg og påskemarsipan...

Stoff-kyllinger...
Ja i går ble det litt lage-ting-til-påske. Kulturvernets Hus innbød til påskeverksted, en helt naturlig ting når brorparten av dette "Huset" består av husflidsfolk. Vil bare si - kjempeflotte modeller dere hadde lagd!
Og ikke minst - veldig bra med sånne sosiale tiltak, en flott måte å bli enda bedre kjent på!

Det startet allerede ved lunsjen, med østfoldske pølser, dvs pølse med vaffel. Det var faktisk godt! Men det betinger nok nystekte vafler :)

Kulturvernets Hus ja, hvem er så det...
I første rekke er dette Norges Kulturvernforbund, pluss endel av deres medlemsorganisasjoner:
Norges Husflidslag
Norsk forening for Fartøyvern
Forbundet Kysten
Landsforbundet for Motorhistoriske Kjøretøyklubber
Norsk Slektshistorisk Forening
DIS-Norge
(Håper ikke jeg glemte noen nå...)

Ihvertfall - i går var det duket for påskeverksted - artig å ta fram gamle håndtverkskunster!
Legger noen bilder her for å vise noe av det vi holdt på med.

...og hekla kyllinger...

Tova påske-egg

Spikka kyllinger

Hekla appelsin-beskytter - legg merke til knappeøyne!

Mitt verksted-resultat - ikke så værst vel?