søndag 30. oktober 2011

Slektsforskerdagen 2011 i Tønsberg

I går (lørdag 28. oktober) gikk DIS-Norges årlige arrangement, Slektsforskerdagen, av stabelen. Dette er noe som arrangeres i alle fylker og må vel kunne kalles foreningens storsatsing på det lokale plan. 40 arrangementer var forhåndsanmeldt - det må være en rekord så langt!

Selv holdt jeg meg i Tønsberg bibliotek, som var der hvor DIS-Vestfold holdt sitt hovedarrangement. Foruten der hadde også DIS-Sande, DIS-Sandefjord og DIS-Larvik sine arrangementer - veldig bra til å være landets minste fylke!

Så til Tønsberg. Anne-Lise og jeg troppet opp ca 45 minutter før det hele åpnet og da var "sjauerne" allerede godt i gang. Bra forberedt var det og med bord og stoler klare til hver stand med plakater om hva vi hjalp til med. Jeg fikk meg en liten nedtur fordi laptop'en rett og slett ikke ville starte opp, Henning så på den og sa den virket helt død :( Etter nærmere sjekk var heldigvis ikke disken ødelagt men resten ville ikke funke. Men Frank tro til med en ekstra laptop som jeg fikk låne - tusen takk Frank!!

Det var 3 foredrag i løpet av de 5 timene vi holdt på, alle veldig godt besøkt. John snakket om det å starte med slektsforsking, Frank tok for seg en innføring i Brothers Keeper og Steinar Sæther hadde foredraget "Nordmenn i latinamerika fra 1820-1940".

Frank snakker om Brothers Keeper

Det var endel stands rundt om i lokalet: Susann satt med svenske-søk:


Lars, Else Sofie og Torun hjelper her til med generelle søk i Norge pluss i USA:



 Inne på datalab'en satt Rune og Anne-Lise klare til dyst, her hjelper de hver sin mann.


Jeg hadde stort sett besøk hele tiden og fikk hjulpet til med endel generelt om slektsforsking. Egentlig sa min plakat at jeg skulle snakke om Legacy, men det var mest generelle ting folk var ute etter. Jeg fikk nok likevel uttrykt til et par stykker som hadde sitt eget løsbladsystem at et slektsprogram er et must, ellers mister man fort oversikten. Og ikke minst: Kilder Kilder Kilder!!

Så ble dagen avsluttet på Peppes med pizza til alle oss som var med å fikk dette arrangementet i stand.

lørdag 22. oktober 2011

Slektsforsking og fotoutstilling på Vålerenga

Da er vi igang igjen, på den årlige fotoutstillinga i Vålerenga kirke. Det er Vålerenga historielag som arrangerer og Laila og jeg betjener vår egen stand her, med slektsforskerhjelp.


Da jeg omsider kom meg opp til området så jeg en kjerke omkranset av høstlige farger!

Vålerenga kirke

Vel inne så var det å sette oss klare med hver vår bærbare PC og eksterne skjermer så nå kan igrunn folk bare komme! 
Kari og Unni betjener kjøkkenet
Her er kjøkkenskriverne i full gang med vaffelsteiking - skal bli godt!

Laila er klar!


Legger ut noen flere bilder fra utstillinga under her:



Tur til Bohuslän

Tidligere denne uken var Mette og jeg fra DIS-kontoret på tur til Bohuslän, nærmere bestemt til Hunnebostrand i Sotenäs kommun. Foranledningen var et spørsmål om å komme til høstmøtet til Sotenäs Personhistoriska Förening for å fortelle om hvordan man leter etter slekt i norske kilder.

Møtet starta ikke før ved 6-tiden på ettermiddagen så vi tok oss god tid nedover. Etter noen nødvendige ærend kom vi da til dette stedet vi skulle, ingen av oss hadde vært der før så dette vår ukjent mark for oss begge. Kartet fortalte oss at Hunnebostrand ligger helt ute i den svenske skjærgården, så vi tok av E6 ved Dingle.

Jeg er sikker på at i sommerhalvåret er det et yrende båt- og turistliv der men nå var det heller stille. Men vi fant nå hotell Kaprifol hvor vi skulle overnatte, et søtt lite hotell med utsikt utover sjøen.
Rommet mitt med rotet mitt

Skjærgården i Bovallstrand


Så var det på tide med litt mat og vi fant et lokalt spisested hvor vi var de eneste gjestene - men god pizza hadde de på Restaurant Delfinen :)!
Pizzaria i Hunnebostrand

Etter litt mat måtte vi sondere terrenget litt og kjørte mot Bovallstrand kyrka hvor møtelokalet var. Her fant vi et fin liten trekirke uten kirkegård, denne lå litt lenger bort ble vi fortalt etterhvert. Det var kun et minnesmerke bak kirken som var reist til minne om sjøfolk og fiskere fra Bovallstrand som forulykkedes på havet. Den eldste som har navnet sitt på steinen var fra 1685!

Bovallstrand kyrka
Forsamlingshuset i Bovallstrand
Vi hadde fortsatt god tid så vi fant ut at vi kjørte oss en tur. Og hvor gjør man ikke en stopp når man er slektsforsker - jo riktig, ved en gammel kirke så klart! Under ser du Svenneby gamla kyrka, en steinkirke fra 1100-tallet. Om denne kirken kan vi lese:
venneby är beläget en dryg halvmil söder om Hamburgsund, i den södra delen av det gamla Ranrike som Bohuslän hette då kyrkan
byggdes på 1100-talet, i Kvilder (Kville) härad. Benämningen Bohus län började inte användas förrän på 1400-talet. År 1317 skrevs namnet Suæina bear sokn.
Svenneby gamla kyrka
Kyrkan ligger belägen alldeles invid och nedanför en i det närmaste lodrät klippvägg medan kyrkans klockstapel sedan 1300-talet stått uppe på klippan för att malmens klang bättre skulle höras ut över den bergiga nejden.


Deretter nærmet det seg tid for møtet og vi var spent på om det kom noen, for det virket vel ikke akkurat tett befolket i området. Men møtet ble bra det og vi var hele 50 personer tilstede!


Sotenäs Personhistoriska Förening


søndag 16. oktober 2011

Verifisering av kilder

Oi - her var det på tide med et nytt innlegg ser jeg!! Når det nærmer seg 1 mnd siden sist - ja da...
Ikke at jeg legger press på meg til daglige innlegg, men jo sjeldnere innleggene kommer jo raskere "dør" en blogg ut. Så får vi se om jeg får til litt hyppigere innlegg utover da :)

Dagens innlegg gjelder slektsforsking og verifisering av kildeopplysninger jeg har funnet på nettsider, det være seg FamilySearch, andres slektsider og registreringer eller søkbare kirkebøker fra Digitalarkivet. Jeg liker nå å se innføringene selv,  i de originale kirkebøkene som ligger som skanna bilder på nett.

Jeg har jo holdt på noen år med dette nå og jobber mer med kvalitetssikring av eksisterende data enn å jakte på nye ting. men litt nytt detter nå stadig inn likevel.

Jeg gjorde et søk i slektsprogrammet mitt Legacy etter de online-kildene jeg har registrert der. Det ble en liste på noen hundre navn, endel av det jeg fikk fram er fra før kirkebøkenes tid så de lar jeg nok ligge, men der det finnes kirkebøker tar jeg en aldri så liten sjekk.

Under ser du en liten del av denne sjekklisten jeg jobber med, her er det meste fra 1700-1800-tallet.


Man kan jo fort tenke at 1700-talls skrift er fullstendig håpløs å tyde, når man har vært borti 1800-1900-talls som nærmest er uleselig.

Men la deg ikke skremme av gammel håndskrift!
Jeg jobber nå mest med første og midtre del av 1700-tallet i Elverums kirkebøker og jeg blir mildt sagt overraska over flott og leselig skrift! Feks en begravelse fra 1760, av Anne Gundersdatter født 1703 på Østerhaug i Elverum (som jeg ikke har funnet dåpen til). Men begravelsen var enkel å finne så lenge jeg visste hvilket år hun døde. Du ser innføringen av begravelsen på bildet under her den 20 April. 



Her får jeg en ytterligere bekreftelse på at det er rett person ved gårdsnavnet Liømoe, pluss alderen hennes ved dødsfallet: 57 år.

Alltig godt å få erstatta kilder fra nettsider av ymse slag med kirkebok-kilder!