lørdag 31. desember 2011

Et tilbakeblikk på 2011


Dette er tiden for å se litt på hva det siste året har inneholdt - og der er faktisk blogginga mi gull verd!

Helsemessig så har 2011 vært bedre enn de seneste år, men jeg tråkka skikkelig over i årets første måned som ga meg noen uker med benet på en stol (kjempekjedelig!!). Det som skjedde var at jeg tråkka over en morgen jeg sto opp - så det var jo dumt å gjøre!! Å stå opp mener jeg...


Turer i 2011:

Først vil jeg nevne en tur til Oppland sammen med Laila. Vi var på en 4-dagers "slektsturne" hvor målet var Vågå hvor hun hadde en avtale. Dette viste seg å bli en skikkelig hyggelig opplevelse! Når 2 like gærne slektsforskere drar på tur er jo fokus mye det samme: Innom hver kirke vi oppdaga på vår ferd oppover mot Vågå og hjemover igjen. Og det var ikke få!! Hele 10 kirker var vi bortom og vi kjørte sikkert forbi mange fler - måtte jo lage et eget innlegg om kirkene vi var innom.



Så kom sommer og sol og årets høydare når det gjelder turer, nemlig vår første ferietur til Asia, nærmere bestemt Kina sammen med Per og Laila. Denne turen har jeg blogget om i reisebloggen min, du finner innleggene fra turen ved å lete fram august 2011 i bloggarkivet.  

Neste tur jeg vil nevne her er en jentetur til Polen jeg hadde med jentene i Kleiverud-gjengen (Navnet kommer fra stedet vi i sin tid jobbet sammen, Kleiverud barnehage). Vi er 8 jenter som har møttes jevnlig i flere år, og vi har spart litt hver gang. For vi måtte jo på tur! Men hvor vi skulle dra var visst vrient å bli enige om, og ikke minst NÅR vi skulle dra. Men vi greide jo til slutt å finne et passende sted og tidspunkt og valget ble Krakow i Polen i september. Dette ble en virkelig flott jentetur som ga mersmak!

Men før disse siste to turene hadde jeg en i overkant dramatisk opplevelse som rystet hele Norge; nemlig bombeangrepet på regjeringskvartalet og skyting på Utøya den 22. juli. Da dette skjedde var jeg på jobb kun noen få hundre meter unna der bomba smalt - den opplevelsen kommer jeg neppe til å glemme! Til og med på vår Kina-tur var folk opptatt av dette som hadde skjedd i fredelige Norge.
Jeg lagde et blogginnlegg om min opplevelse av det heler her: 22. juli

Fjellbubråten der Bjørns farmor Hilda Amalie vokste opp
Min slektsforsking ga meg og en tur i 2011; utflukt til Eidskog. Bjørn har endel slektsbånd dit og det var igrunn der det hele starta på hans side - for å finne ut mer om slekten hans. Det dukka opp en henvendelse på e-post hvor en kar hadde funnet flere av sine slektninger på min slektside så han lurte på om det var snakk om felles slekt, og det var det jo :)

Jeg har og fått kontakt med flere slektninger på Facebook i 2011, noe som har gitt meg nye kontakter, endel nye opplysninger og basen min blir bare mer og mer oppdatert. Det siste nå er at det er avdekket skogfinner på både Bjørns og min side - så dere har nok finneblod i årene unger!! Så langt dreier det seg om navnene Soikkainen og Liukoinen på Bjørns side og Tossavainen, Raatikkainen og Mulikka på min side. Jeg venter spent på et par bygdebøker jeg har bestilt på biblioteket om finneslekter!


Flere innlegg fra 2011 som dreier seg om min slektsforsking:
Flere funn i Langesund

Slektsforsking i vinden
Litt førjulsforskingEndelig!


Det har også blitt et par turer til Sverige med jobben, først var det de svenske Släktsforskardagarne i Norrköping, en tur som kom første helgen etter hjemkomst fra Kina. I oktober var det ny tur over grensen, denne gang dro Mette og jeg til Bohuslän, nærmere bestemt til Hunnebostrand i Sotenäs kommun.

Jobbmessig er jeg fortsatt på mine togturer til og fra Oslo til DIS-Norges kontor pluss mine lørdagsvakter ved Holmestrand bibliotek. Selv om jeg ikke jobber fullt og har fri ca annenhver dag så syns jeg ukene mine er fulle av aktiviteter og at jeg aldri har noe sammenhengende fri. Så nå i romjulen med litt flere dager fri har vært helt nydelig - jeg har virkelig følt at jeg har "landa" og nyter hver dag.


Slektskroken til Laila og meg
Fotoutstilling Vålerenga må jeg ta med - hyggelig som alltid!

DIS-Vestfold-møtene i Stokke og Sande prøver jeg også å få med meg, som dette fra Stokke-møtet:
Sommertur til Gamle Eidsfoss

Vinteren har så langt vist seg fra en mild side, men litt snø og påfølgende islagte veier og fortauer har vi opplevd. Men og temperateurer opptil 10 varmegrader - veldig spesielt for midtvinter i Norge men jeg bare nyter det! Jeg fant ut når vintertida nærma seg med stormskritt - jeg gleder meg til våren!! Jeg ville ikke fokusere på hvor kaldt og glatt og guffent vær vi skulle ha i flere måneder, men heller på noe hyggelig - nemlig våren :)

Kattene her i huset lever og sitt liv - ut og inn og ut og inn dag etter dag. Om sommeren merker vi ikke det så ofte for da står verandadøren oppe hele tida, men når det er tid for å holde den lukket så merker vi veldig at de vil ut støtt og stadig - og inn selvsagt. Og det skjer jo sjelden at de skal ut og inn samtidig! Rina fikk seg en tur til dyrlegen på slutten av året, hun virket så mye mer stille og forakt enn vanlig. Ikke likte hun at Aysis kom for nær, nå kom fresing med en gang. Det var nok bare en mark-kur som trengtes for etterhvert ble hun seg selv igjen.

Året avsluttes med en tur til fjells, til Veggli der John og Hege er på hytte. Dette blir nok en fin avslutning på 2011!!

Med dette ønsker jeg alle lesere


Et riktig godt og fredfylt nytt år!

lørdag 24. desember 2011

Så er julen her...

...og jeg vil ønske alle lesere av denne bloggen en riktig trivelig og avkoblende jul!

Husk nå å slappe av litt innimellom og da! :)

Juledekorasjon med Floridakongler og norske nisser

Litt flere nissebilder fra heimen:




Passopp - nissefar er i farta!!
HOHOHO


Ha en riktig trivelig jul alle sammen!!

Nissekroken

onsdag 21. desember 2011

Litt førjulsforsking!

Da ble det litt førjulsforsking - godt å være litt i gang igjen!

For noen uker siden fikk jeg en epost fra Randi på Elverum som fant noen i sin slekt på min slektside. Siden jeg nå engang har publisert slektsbasen min på nett kommer det lignende spørsmål sånn dann og vann, men som oftest er det ganske perifer slekt for meg. Jeg sjekker alltid hva slags slektskap med meg de som spør har, så også denne gangen.

Randis oldefar var i slektsbasen min - og hun lurte selvfølgelig på hva slags slektskap jeg har til denne karen. Jeg søkte og fant ut at hennes oldefar var mitt søskenbarn 3G - som vil si at jeg må 3 generasjoner bakover for å finne felles slekt. Jammen dette var da ikke halvgæærnt!

Etter dette har vi utvekslet endel opplysninger inntil forleden dag da jeg fikk en ny epost hvor hun kunne fortelle om et funn i kirkebøkene som hverken hun eller jeg hadde! Det var snakk om et tvillingpar som en Guri Olsdatter (vår felles 2xtippoldemor) fikk i 1806 utenfor ekteskap. Skeptisk som jeg er så sa jeg at her kunne jeg tenke meg en bekreftelse på at det var vår Guri det var snakk om. Våre 2xtipper gifta seg i 1809 så dette var i tilfelle snakk om flere år før våre felles tipper satte bo. Imidlertid - magefølelsen var god og den skal man jo følge har jeg hørt.

Likevel - litt mer kjøtt på beinet ville jeg ha før jeg var helt overbevist.
Vi hadde:

  • Guri sto som oppført på samme gård som vår felles - Stenseth under Grøtting
  • Ved nærmere titt på fadderne så fant Randi ut at et par av dem var i vår slekt

Hmm...dette begynte å ligne noe - nå var jeg temmelig overbevist om at det var vår Guri ja!

Så tilbake til tvillingdåpene - kanskje vi kunne få noen flere nyttige opplysninger der?

Den første som står oppført, Gunder, var innført med opplysninger som enhver annen dåp utenfor ekteskap, morens navn, den oppgitte barnefader samt faddere og antall Leiermaal, som på bildet under her.


Så var det nestemann, og her sto det mye rart syns jeg, det meste var ikke å tyde for meg ihvertfall. Kun noen ord innimellom som ga meg dårlig sammenheng i teksten. Jeg skjønte at det dreide seg om et "Dødfød Drengebarn" - men så var det resten da...
Innføringen er som på bildet under her:


Da var turen kort til DIS-Norges Slektsforum hvor det sitter superflinke tydere og bare venter på oppdrag!

Transkriberingen kom raskt og lyder som følger:
1806 den 30te marty anmeldte Konen Ragnhild Evensdtr Møyland, der før har ladet sig bruge som Giordemoder, at hun den 24de næst forhen havde modtaget 2de uægte Drengebørn tilhørende Pigen Guri Olsdtr Steenseth. Det første war dødfød, kom baglænds sammenrulled besværlig frem med mange wendinger efter 1 Døgns smerter. Giordemoderen forsøgte at faa Liv i det ved at lægge en lunken vaad Klud paa Barnets Mund og suge til sig Ureenligheden, men det hjalp ikke. Det andet Barn var levende og kom strax efter uden Besværlighed. Begge var fuldgaaede. Moderen var 26 Aar og har ikke havt Barn før.
Tests Ragnild Evensdtr Møystad
med paaholden Pen.

Den 24de April mødte Pigen Guri Olsdtr Steenseth i Præstegaarden, havet overstaaende lydelig oplæst, hvilket alt hun bekræfted, havde intet videre at tilføye, hvorfor hun, underskrev dette med paaholden Pen.
Guri Olsdtr Steenseth

Her kom enda en bekreftelse - nemlig alderen på moren som stemte med vår Guri.

Litt av en historie det der! Nesten rart at denne barnemoren overlevde de strabasene denne fødselen må ha vært. Og veldig spesielt at det sto så detaljert beskrevet i kirkeboka. Og kanskje enda mer rart at hun faktisk fikk 6 barn til, denne gang innenfor ekteskap riktignok - men likevel!

Denne Guri må ha vært en sterk dame - er jeg helt sikker på!

søndag 18. desember 2011

Førjulsaktiviteter 2011

Da er desember godt i gang med alt som skjer denne måneden. Kjedelig ble det ihvertfall ikke!

Jeg ramser opp selskapeligheter den første hele uken: Lutefisklag hos tremenningen, julebord med Holmestrand bibliotek samt julebord på Holmestrand Fjordhotell med jentegjengen.

Lutefisklaget med vertinne Una 
Uka etter fulgte med både triste og hyggelige begivenheter: Begravelse av Magnus (hvil i fred), bursdagene til svigerinne Anne-Lise og datter Nina.
Sistnevnte tok vi på den lokale kinarestauranten - som alltid en smakfull opplevelse!

Aktiviteter som et par røntgen-seanser ble det og plass til pluss juleklippen.
Og ja - jeg har ivaretatt mine 2 jobber og! Og ikke minst, utgivelse av DISputten måtte jeg også få til innimellom slaga.

Så er det jo snart jul da! Huset må få sitt med baking og rengjøring (takk Bjørn) pluss julepynting og det som hører julen til. Prøver å roe julehysteriet litt ned, men noe blir det likevel.

En annen (eller flere egentlig) veldig hyggelig(e) ting desember bringer med seg er tidsskrifter av ulike slag.

Hringariki, medlemsbladet til Ringerike Slektshistorielag
Botnar, medlemsbladet til Botne historielag
Slekt og Data, medlemsbladet til DIS-Norge
Mer gammelt enn nytt, medlemsbladet til Vålerenga historielag
Så fikk jeg medlemsbladet Husfliden stukket i hånden av redaktøren en dag.


Så her er det nok av lesestoff til jueferien!

God forjulstid til alle - ikke stress for mye nå da!