fredag 17. mai 2013

Slekta langt nord - i Hammerfest!

Jeg hadde lyst til å følge opp slekta jeg fant i nord, ja ganske langt nord faktisk - Hammerfest i Finnmark. På arkivet i Tromsø ville jeg finne ut hvor Ole Christian Doxrud og Henriette Dorthea Blichfeldt var født, om de var født nordpå eller lenger sør. Desverre ble tiden for knapp til å finne ut av det.

Da jeg kom hjem ville jeg jobbe mer med denne familien, det måtte da gå an å finne ut hvor de kom fra! Gården Doksrud/Doxrud var ikke et kjent navn der nord kunne statsarkivaren fortelle meg - men helt sikker var hun jo ikke. Siden Ole Christian var født før 1801 tok jeg et globalt søk etter gårdsnavn i 1801-tellingen etter do*rud (* for å ta med flere stavemåter av navnet) men ingen treff. Så prøvde jeg det samme i 1865-tellingen - der fikk jeg 8 treff - alle i Løten, Hedmark!


Da var det rett til bygdeboksøk - først til Slekt1.com for å se hva boka virkelig kan hete, deretter til Bokhylla til Nasjonalbiblioteket. Til min lykke - der lå 2 bind av Løtenboka digitalisert!

Jeg fant fort fram til Doksrud, som lå under Prestegården i Løten, bind 1. Ole Christian var sønnen til Ole og Bergitte som nok ikke hadde så hyggelig start på sitt familieliv sammen. Bergitte var datter av presten Niels Finchenhagen og i bygdeboka for Løten kan jeg lese:

Presten, hr. Niels Finchenhagen, hadde en datter som hette Bergitte. Hun ble glad i tjenestegutten i Prestegården, Ole Torkildsen. Da familien fikk vite det, ble det stor oppstandelse, og det ble gjort alt mulig for å få slutt på forholdet. Det har vært fortalt mange historier om det. Blant annet at hun ble stengt inne for ikke å komme i forbindelse med kjæresten sin, men hun måtte jo av og til ut for å få frisk luft.

Videre står det at de giftet seg og fikk mange barn og flyttet inn på Doksrud. Det sies også at "Presten kunne aldri tilgi sin datter, og snakket aldri med henne". Begge endte sine dager sørpå.

Det var kanskje ikke så rart at sønnen Ole Christian og flere av hans søsken dro nordover? Forholdet til Bergittes far kan ikke ha vært av de beste.

Så satte jeg i gang å søke etter ungenes fødested og var blant annet innom Ancestry og familietrærne som er lastet opp der. Der kunne jeg se at den førstefødte var født i Kristiania mens søsknene var født i Hammerfest. Jeg tok for meg sønnen Hans Olai som sto som født i 1828 i Hammerfest. Men han var plent umulig å finne! Jeg prøvde noen søk på FamilySearch men jeg fant han ikke der heller.

En dag jeg var på Deichmann sammen med Laila uttrykte jeg min frustrasjon rundt dette - han var jo ikke mulig å finne noen steder!
Vent litt...sa hun... Så etter få minutter fikk jeg en link - der har du han!
Hmm...hvordan i all verden??


Hun hadde funnet han i Familysearch men på en annen søkemåte enn jeg gjorde. Hun tok et foreldresøk, noe jeg og hadde gjort, men fylte kun inn farens fornavn og morens etternavn!
Og voila - treff på Hans Olai! Da så jeg også grunnen til at jeg ikke fant han - Hans Olai var ikke registrert som Doxrud men som "Hans Olai Ole Christiansen"! Dette viser at man må være kreativ i søking, prøv på mange navnevarianter og søkemåter. En annen vesentlig ting jeg så var at han slett ikke var født i 1828 som familietrærne på Ancestry viste meg men i 1822. Og ikke nok med det - han var født i Kristiania og døpt i Garnisonskirken der.

Her har Laila lagt ut tips om hvordan man kan finne hvilke kirker i Oslo personer har brukt.

Da blir det vel å leite etter resten av søskenflokken, men da må jeg nok til Hammerfest.

fredag 10. mai 2013

Tromsø Statsarkiv - nok en gang!


Spent ankom jeg statsarkivet i Tromsø en dag i mai. Ved ankomst ble jeg møtt av Vidar Bjørnsen – en serviceinnstilt og hyggelig rådgiver/lesesalsvakt som viste meg rundt og fortalte litt om hvordan man fant fram til de ulike kildene.



Han kunne dessuten fortelle at de hadde lagt ut en katalogoversikt på nettsiden til arkivet.
Her blir det å gå til Kilder og der er det hele inndelt i 3 kategorier:
  • Hjelpemidler
  • Katalog over offentlige arkiv
  • Katalog over private arkiv

Vidar tok meg også med på en tur i magasinet, både nærmagasin som lå i samme etasje, og fjernmagasinet som lå i et par etasjer under bakkenivå. Han viste fram en spesiell kirkebok, Ministerialbok 1 fra Lyngen i perioden 1756-1785 hvor presten på slutten av boka fikk mindre og mindre håndskrift (for å spare på papiret) helt til siste side som var nærmest uleselig. Da har vi fordelen med den skannede utgaven som man kan forstørre – men det å skrive så smått må jo ha vært et kunststykke! 
Det spesielle er at han fortsatte med den lille skriften i neste bok.

Statsarkivar Solbjørg Fossheim kom også til, og viste meg en kirkebok som ble med på et forlis og derfor havnet i vannet, ingen overlevde dette forliset men kirkeboken ble plukket opp av vannet og utrolig nok er mye av boken leselig selv om den er en del skadet.

Hun kunne også fortelle at de i samarbeid med DIS-Troms har et prosjekt gående med transkribering (avskrift) av reisepass, pluss at de i den forbindelse hadde opplæring i gotisk håndskrift. Ellers fortalte hun at de på arkivet i Tromsø hadde kilder om grenseinnvandring spesielt fra Finland, men også fra Sverige og Russland.  Samisk kultur, språk og historie samt finsk arkiv har de også der.

Det er vesentlig fra Troms, Finnmark og Svalbard dette arkivet har litteratur i bok-form – men de har også noe fra andre regioner, f.eks Nordland.

Et utsnitt av boksamlingen

De kunne begge fortelle at de gjerne tok i mot spørsmål fra publikum som selv ikke har mulighet til å møte opp selv, og svarer så godt de kan ut fra hvor omfattende spørsmålene er og hvor stor kapasitet de har. En ting ble nevnt dog: Kom med så mange opplysninger du har rundt det du spør om! Dette er jo kjent for alle som hjelper andre, det er ofte mangler i utfyllende opplysninger.

Det ble også litt tid til å sjekke egne kilder, av de få jeg har i disse nordlige områdene. Det ble ikke så stort napp, men statsarkivar Solbjørg fant en dødsanmeldelse på min slektning Henriette/Henrikke DortheaBlichfeldt Droxrud som bosatte seg i Hammerfest og døde der. Protokollen kunne fortelle at det var ”Intet at skifte” så da var det dessverre ikke et skifte for å finne ut om de etterlatte i. Hun og mannen Ole Christian Droxrud fikk i hvert fall 6 barn, så noen etterlatte må det ha vært, men de kan jo selvfølgelig ha flyttet vekk fra området.

onsdag 8. mai 2013

Statsarkivet i Tromsø


På var lille tur til Tromsø tok jeg meg tid til en rask tur innom statsarkivet. Hadde jeg hatt noe å sjekke av kilder fra de nordligste fylkene hadde nok besøket på arkivet vart noe lenger, men dengang ei. Dessuten med 2 mer eller mindre interesserte gutter på slep så ble det nok et kort besøk.

Men - besøket her var trivelig det, en hyggelig prat med lesesalsvakten fikk jeg og - bilder kunne jeg bare ta. Han kjente godt til DIS-Norge og Slekt og Data var behørig plassert i tidsskriftshylla, sammen med flere andre tidsskrifter.

Slekt og Data behørig plassert i øverste hylle sammen med Ottar,  utgitt av Tromsø Museum
Arkivet besto av flere mikrofiche-maskiner som nok ikke er mye i bruk lenger etter at kirkebøkene ble lagt ut på nett - sånn som det også er på andre arkiver jeg har vært innom.

Papirkopier av kirkebøker på rad og rekke

Noe kjent fant jeg faktisk i hyllene, "Slekten Blichfeldt" som min mors onkel i sin tid forfattet og ga ut - hyggelig å se at det er tilgjengelig her nord!

Så var jo Studentene-bøkene her og de inneholder og litt av min slekt.

Bjørn tar en titt i Blichfeldtboka

onsdag 1. mai 2013

Legacy brukergruppe i Holmestrand


I går var vårens nestsiste brukermøte i DIS-Vestfolds brukergruppe i slektsprogrammet Legacy. Når har jeg vel holdt dette gående i et par år og merker at oppslutningen har økt, noe som sikkert har sammenheng med den økte oppmerksomheten slektsforsking har fått i ulike media den siste tiden. Sånt er jo bare artig!
Både på møtet i mars og det nå i april hadde veldig bra oppslutning, både av helt ferske slektsforskere, og de som var mer drevne i faget men kanskje ikke så erfarne på Legacy.

De fleste som kommer er fra området her nord i Vestfold, ja de fleste er faktisk fra nabokommunen Sande. Den som hadde lengst vei er likevel fra sørfylket, Erna kom helt fra Helgeroa som har vært med på de 2 siste møtene! Imponerende syns jeg :)

Elisabeth fra Sande som er fersk i bruk av Legacy men har samlet masse slektsinformasjon kommer jeg nok også til å se i fortsetningen.

Erna hadde med blomster til meg (se bildet) som takk for at jeg stilte litt tidligere opp sist - tusen takk for flotte blomster!

Med en så flott og positiv gjeng er det bare moro å drive denne gruppa!