fredag 14. mars 2014

Slektsforsking i København - en umulighet?

Neida - intet er umulig!

Som nevnt i forrige innlegg kommer det her litt om København og hvilke hjelpemidler/kilder som finnes der.
Her fokuserer jeg på de jeg brukte og hadde god nytte av, det finnes selvfølgelig mange flere muligheter og måter å finne fram på.

Mange syns at Oslo er vanskelig å finne fram i fordi det er så mange sogn og kirker der. Men da har man ikke forsøkt seg på København! Dette er pr dags dato en by med dobbelt så mange innbyggere som Oslo, og sikkert minst dobbelt så mange kirker.

Jeg vil her nevne de kildene jeg brukte for å finne fram i denne jungelen.
Som i Oslo er det første man bør finne ut, bostedsadresser til de man vil finne i kildene.

Også her hadde jeg stor nytte av hjelp jeg fikk på DIS-Danmarks forum i tillegg til danske hjelpegrupper på FaceBook. Forumet hos DIS-Danmark er som det norske, alle kan legge ut innlegg der men må registrere seg for å få mulighet til det.

Et godt hjelpemiddel til å finne ut hvor folk bodde er:
  • Politiets Registerblade. Finner du personen du jobber med her kan du få informasjon om de ulike bostedene denne personen hadde, som i eksempelet mitt under:

Er håndskriften vanskelig å tyde får man det også opp transkribert, som i bildet under:


Neste skritt er å finne ut hvilket kirkesogn gatene tilhørte. Da kan du gå til Københavnske gader.
Her har jeg søkt opp Nytorv og får opp disse opplysninger, pluss et kart som viser hvor gaten ligger:

Nytorv 
Kvarter: Snarens & Vester
Sognetilhør i 1890: Helligånds, Vor Frue
Sognetilhør i 1918: Helligånds, Vor Frue

Øvrige forhold i 1918:
Postdistrikt: B
Politikreds: 1
Forsørgelsesdistrikt: 3B & 7A
Værgerådskreds: 12


Og da er du plutselig mye nærmere hvilken kirkebok/folketelling du skal lete i!

Noe annet jeg brukte endel for å gjøre meg kjent med geografien i København var rett og slett Google maps. Der søkte jeg opp "Kirker København" og fikk disse markert på kartet. Jeg søkte og på bydelen, f.eks "Kirker København Nørrebro" og fikk da avgrenset treffet til bydelen. Nå skal det sies at Google Maps nok ikke er helt oppdatert på alle kirker, for det er flere som ikke ble med på treffet - men likevel får man ganske bra resultat på et slikt søk. Legger ut et eksempel under her:




Så da vil jeg ønske alle lykke til med leting etter kilder og personer i København til bruk i slektsforskingen - disse nevnte kildene hjalp meg mye ihvertfall!

tirsdag 11. mars 2014

Dansk slektsforsking - en utfordring?

...egentlig ikke så veldig utfordrende bare man lærer seg hva de har tilgjengelig og ikke!

Mitt første inntrykk er (unnskyld alle dansker) at mange av de skanna kildene er veldig dårlig skanna, sammenlignet med de norske. Det syns jeg er veldig synd, når man først gjorde den store jobben med å skanne såpass mange dokumenter. Men når det er sagt - så helt håpløst er det allikevel ikke når man blir kjent med systemene og dokumentene og hva man kan forvente å finne!

Jeg syns jeg har lært mye om dansk slektsforsking den siste tiden og vil her komme med de kildene jeg har brukt. Dette er på ingen måte en fullstendig oversikt - men jeg vil vise til de kildene jeg selv har hatt nytte av.

Som i Norge, ligger de danske kildene også fritt ute - her trengs intet abonnement - supert!

Arkivverket i Danmark står for en stor del av kildene, her var det for meste de skanna utgavene av kirkebøker og folketellinger jeg brukte:

Folketellinger kan man få opp i perioden 1787-1930, og mye oftere enn vi er vant til i Norge!
Men det er verd å merke seg at alle år er ikke tilgjengelig for alle steder, enten fordi de ikke er godt nok bevart eller rett og slett ikke finnes.








Kirkebøker kan man få tilbake til 1645 og fram til 1965 (dødsfall). Men her gjelder det samme, de kan ha gått tapt eller de finnes ikke.

Når det gjelder sperrefrister på danske kirkebøker ble gleden stor da jeg oppdaget at de slett ikke var så strenge som i Norge! Se bare på bildet under:



Så er det det med å finne ut rett geografisk område, det må man vite for å få hentet fram de rette dokumentene. Her finnes det flere hjelpemidler:
Det finnes allikevel hjelpemidler hvis man ikke finner rett område, DIS-Danmark har sitt eget forum: DIS forum i tillegg til flere hjelpegrupper på FaceBook som: Slægtsforsking og Genalogisk forum (og sikkert flere).

I tillegg har man også søkbare kilder i Danmark som:
Ja dette var vel i grove trekk det jeg brukte - København er en sak for seg selv så jeg kommer tilbake til det i et senere innlegg.


Så vil jeg si, bruk facebook og forumet hos DIS-Danmark hvis du står fast på metodikk eller tyding - de er der for å hjelpe oss! 

Jeg fikk masse hjelp begge steder i min leten etter dansker!

lørdag 8. mars 2014

Vårtegn ønskes så utrulig hjertelig velkommen!

Etter flere uker innendørs, fordi jeg ikke hadde noe ute å gjøre med min ekle bronkitt, våget jeg meg en tur ut.

Og da møtte jeg flere tegn på at våren er i anmarsj! Og våren, ja det har jeg alltid ment er den beste årstiden - for da kan vi omtrent daglig bare nyte at det spirer og gror mer og mer for hver dag - og været, jo det blir jo og bare bedre.

Dette har vært den rareste vinteren på det jeg kan huske. Riktignok fikk vi endel snø på nyåret - ja egentlig i overkant mye faktisk. Men så kom mildværet og regnet og tåka og regnet og vinden og mer tåke og ikke minst mer regn - og det regnet og regnet og regnet i det uendelige syns jeg. Skulle det aldri ta slutt??

Så til min tur ut. Ja, kun en tur ned til den lille byen jeg bor i, Holmestrand.

Der møtte jeg blant annet dette ørlille og nesten usynlige vårtegnet:

Gåsunger!! ...eller som det heter på innfødtsk: Puselabbær!
Vel hjemme ser jeg at ting har begynt å skje i blomsterbedet - små spirer av et eller annet!
Burde vel ha vårrydda der, men kalenderen sier meg at det kan være litt tidlig? Får vel vente litt til...


Så måtte jeg bare innom Plantasjen en tur, kanskje de hadde noe fristende litt vårlig?
Joda - flere bøtter fulle av tulipanbuketter i flere farger!!


 Og ikke nok med det - i dag kom jaggu meg sola og - den har vi ikke sett på ukesvis!!


Så da mangler det bare en ting for meg, at jeg blir bedre av dette hosteriet mitt! :D